Linkovi

Huawei izgubio u Belgiji, Nokia novi dobavljač 5G opreme


Kompanije Orange Belgium i Proximus odabrali su Nokiju da pomogne u izgradnji 5G mreža u Belgiji nakon što su odustali od Huaweija usred američkog pritiska da kinesku firmu isključe iz isporuke ključne telekomunikacione opreme.

Ovi potezi su među prvima od strane komercijalnih operatora u Evropi koji su Huawei izbacili iz mreža nove generacije nakon višemjesečnog diplomatskog pritiska Washingtona, koji tvrdi da bi Huawei opremu mogao koristiti za špijuniranje Pekinga.

Glavni grad Belgije Brisel dom je izvršnog tijela i parlamenta Evropske unije, što je pitanje koje posebno zabrinjava američke obavještajne agencije, prenosi Reuters.

"Belgija se 100 posto oslanja na kineske dobavljače za svoje radio mreže, a ljudi koji rade u NATO-u i EU telefoniraju putem tih mreža", rekao je John Strand, nezavisni danski savjetnik za telekomunikacije.

“Operatori šalju signal da je veoma važno imati pristup sigurnim mrežama”, naveo je.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG