Linkovi

Nakon Britanije, Njemačka sljedeće bojno polje za 5G


The Huawei logo is pictured at the IFA consumer tech fair in Berlin, Germany, September 6, 2019. REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo
The Huawei logo is pictured at the IFA consumer tech fair in Berlin, Germany, September 6, 2019. REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo

WASHINGTON - Nakon odluke Britanije da zabrani kineskoj tehnološkoj tvrtki učešće u telekomunikacijskoj mreži 5G, Njemačka se pojavljuje kao sljedeće potencijalno bojište za provjeru širenja utjecaja Kine u svjetskim poslovima, što se sve više smatra ozbiljnim izazovom demokratskim institucijama širom svijeta.

Njemačka odluka hoće li Huawei uključiti opremu u svoju mrežu "još uvijek je aktuelna", rekao je Reinhard Buetikofer, član njemačke oporbene stranke Green, koji predsjeda delegacijom Europskog parlamenta za odnose s Narodnom Republikom Kinom.

Britanska odluka "može vrlo dobro utjecati na odluku koju Njemačka treba donijeti", rekao je Buetikofer u telefonskom razgovoru iz Berlina.

Buetikofer je rekao da je plan Britanije da uključi Huawei u svoju mrežu nove generacije - koji je naglo preokrenut u dramatičnoj najavi prošli tjedan - predstavljen kao uzor njemačkih pristaša kineskog giganta telekomunikacija.

"U prošlosti su pristaše da Huawei gradi njemačku mrežu 5G često isticali:" Gledaj, Britanci su o Huaweiju znali mnogo više nego mi. Ako Britanci ne rade ništa o tome, zašto bismo to trebali učiniti? " Odluka 14. srpnja izvukla je tu argumentaciju "ispod tepiha".

Buetikofer, snažni zagovornik uklanjanja Huaweija iz zemlje, pozdravio je britansku najavu i uputio izazov njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

FILE - Richard Yu, CEO of the Huawei consumer business group, presents new devices during an event in Munich, Germany, Sept. 19, 2019.
FILE - Richard Yu, CEO of the Huawei consumer business group, presents new devices during an event in Munich, Germany, Sept. 19, 2019.

Sada je red na Berlin!" tvitao je. "Da li kancelarka doista želi biti kamen spoticanja koji sprječava ujedinjeni EU + transatlantski stav + 5Eyes?"

The Five Eyes nadimak je saveza za razmjenu obavještajnih podataka koji čine Sjedinjene Države, Britanija, Australija, Kanada i Novi Zeland.

Njemačka odluka o isključenju Huaweija iz njegove mreže bila bi diplomatska pobjeda Sjedinjenih Država, koje su teško lobirale za britanski preokret i vrše pritisak na druge zemlje da slijede njihov zahtjev. Amerikanci upozoravaju da Huaweijeva oprema može sadržavati "stražnja vrata" koja će Kini omogućiti da špijunira osjetljive komunikacije.

"Nadamo se da ćemo uspjeti uspostaviti koaliciju koja će razumjeti prijetnju i djelovati kolektivno", rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo tijekom putovanja u Britaniju i Dansku ovog tjedna.

Ali Buetikofer je rekao da na njegove prigovore kineskoj tvrtki ne utječu pritisci Washingtona. "Protivim se tome da Huawei sudjeluje u njemačkoj 5G mreži, ne zato što bih SAD-u učinio uslugu, već zato što mislim da je to prijetnja njemačkoj nacionalnoj sigurnosti", rekao je.

Kao i u drugim zemljama, njemačka prepirka oko Huaweija temelji se na većoj raspravi o najboljem načinu rješavanja rastuće moći Kine.

Merkel naglašava važnost „dijaloga“ s Pekingom, koji nije blokiran žestokom međunarodnom reakcijom na novi zakon o sigurnosti koji ograničava dugo uspostavljena prava u Hong Kongu. Ali drugi, uključujući značajan broj njemačkih zakonodavaca, smatraju da Peking nije samo gospodarski rival, već i onaj koji čini sve što može kako bi zamijenio demokratske norme širom svijeta vlastitim stilom autoritarne vladavine.

Zakonodavac njemačke Slobodne demokratske stranke Johannes Vogel tvrdio je da je Peking izričito naveo taj cilj. "Bilo bi naivno da nismo uzeli njihovu procjenu po nominalnoj vrijednosti", napisao je Vogel, zamjenik predsjednika njemačko-kineske parlamentarne grupe prijateljstva.

Merkel je također tvrdila u korist Huaweija na temelju "pakta o špijuniranju" koji je njena vlada osigurala od kompanije.

Ali Buetikofer ističe da je osnivač Huaweija i izvršni direktor Ren Zhengfei član kineske vladajuće Komunističke partije.

"Ne prihvatajte nas kao idiote", napomenuo je tijekom nedavnog podcasta.

Analitičari upozoravaju da bi se Kina mogla osvetiti nepovoljnoj odluci o Huaweiju kroz njemačku autoindustriju, a Buetikofer je za VOA priznao da ta industrija igra značajnu ulogu u ekonomiji njegove zemlje.

Ipak, rekao je, "Njemački nacionalni interes nije sinonim za interese Volkswagena, kao što ni američki nacionalni interes nije sinonim za interese GM-a."

XS
SM
MD
LG