Linkovi

HRW: Hrvatska priznala nasilje prema migrantima, Frontex mora reagovati


Bihać: Migranti svjedoče o brutalnoj hrvatskoj policiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00

Bihać: Migranti svjedoče o brutalnoj hrvatskoj policiji

Direktor Odjela za Evropu i Centralnu Aziju organizacije Human Rights Watch Hugh Williamson (HRW) danas je pozvao Frontex da poduzme adekvatne korake na granici Hrvatske sa BiH, nakon što su hrvatske vlasti "potvrdile da provode operacije" nasilnog vraćanja migranata na toj granici.

U pismu izvršnom direktoru Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) Fabriciz Leggeriu, Williamson navodi kako je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović tokom intervjua za švajcarski kanal SRF 9. jula priznala kako zna da hrvatski graničari nasilno vraćaju migrante sa hrvatske granice i da ponekad koriste silu.

Njeno priznanje je u skladu sa onim na šta su već upozoravali Human Rights Watch, UNHCR i druge organizacije, navodi se u pismu i naglašava kako to dovodi u pitanje efektivnost operacija Frontexa na hrvatsko-bosanskoj granici i posebno mandata Frontexa da osigura zaštitu ljudskih prava.

Human Rights Watch je u novembru 2018, podsjeća se u pismu, iskazao ozbiljnu zabrinutost zbog upotrebe sile hrvatskih graničara pri vraćanju migranata sa granice Hrvatske prema BiH.

Napominje se da je Human Rights Watch o tome informisao Frontex u maju ove godine i zatražio izjašnjenje da li su bilo kakve neregularnosti zabilježene u odnosu hrvatskih graničara prema migrantima i da li su bilo kakve istrage pokrenute po tom pitanju. Na to, kaže se u pismu, istog mjeseca dobijen je odgovor da Frontex djeluje na granici Hrvatske i BiH od jula 2018. i da "nije bilo nikakvih događaja koji predstavljaju kršenje ljudskih prava, uključujući operacije vraćanja migranata".

"Sada kada su hrvatske vlasti potvrdile da poduzimaju takve operacije nasilnog vraćanja migranata, apelujemo da poduzmete adekvatne korake da osigurate da Frontex misija na granici Hrvatske i BiH ispuni svoj mandat kada su u pitanju ljudska prava, uključujući poduzimanje koraka da se osigura da Frontex adekvatno nadzire i dokumentuje kršenje ljudskih prava i nezakonita nasilna vraćanja", navedeno je u pismu.

"Takođe, pozivamo Frontex i druge nezavisne posmatrače da traže puni pristup žrtvama nasilnog vraćanja i zlostavljanja koje provode hrvatski graničari, kao i da olakša mehanizam žalbi žrtvama i svjedocima. Ukoliko nivo vašeg djelokruga ne dozvoljava ovakav monitoring, zatražićemo da više ne dajete izjave koje sugerišu da nema zlostavljanja", zaključuje se u pismu.

"Oštro odbacujem pokušaj re-interpretiranja izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija”, navela je predsednica u pisanoj izjavi povodom pisanja svetskih medija i reakcije Human Rights Watcha (HRW) na intervju koji je dala za švajcarsku televiziju SRF.

Ona je navela da “hrvatska policija u obavljanju poslova kontole državne granice, samim time i granice EU pri sprečavanju ilegalnih migracija postupa zakonito, profesionalno i humano, a sredstava prisile prema prekršocima zakona primenjuje u najmanjoj mogućoj meri koja je neophodna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadataka”.

“To su činjenice koje nikakve igre reči, krivi prevodi ili iz konteksta izvučeni delovi izjava ne mogu i neće promeniti", napisala je Grabar-Kitarović, prenosi agencija Beta.

HRW je u ponedeljak saopštio da je Grabar-Kitarović u intervjuu za švajcarsku televiziju SRF od 9. jula priznala da hrvatska granična policija nezakonito proteruje migrante u BiH, kao i da u nekim slučajevima primenjuje silu.

U decembru prošle godine HRW je objavio izvještaj u kojem je naveo kako Hrvatska policija nezakonito vraća migrante i tražioce azila u BiH i to, u nekim slučajevima, nasilno i bez da im omogući da zatraže azil. U decembru 2016. HRW je objavio sličan izvještaj o nasilju hrvatske policije samo na granici sa Srbijom.

Komesar za izbjeglice Ujedinjenih nacija u avgustu ove godine potvrdio je da je primio izvještaje u kojima piše da je Hrvatska vratila 2.500 migranata u Srbiju i BiH od početka godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG