Linkovi

Hrvatska: Nevladine organizacije prijavile policiju za nasilje prema migrantima


Agentes del Departamento de Seguridad Nacional revisan la documentación de las personas que diariamente cruzan de Ciudad Juárez, México, hacia El Paso, Texas. Este es un puerto de entrada también para aquellos que buscan asilo en Estados Unidos. [Foto: Celia Mendoza, mayo 17, 2022, Puente Internacional Paso del Norte, México]
Agentes del Departamento de Seguridad Nacional revisan la documentación de las personas que diariamente cruzan de Ciudad Juárez, México, hacia El Paso, Texas. Este es un puerto de entrada también para aquellos que buscan asilo en Estados Unidos. [Foto: Celia Mendoza, mayo 17, 2022, Puente Internacional Paso del Norte, México]

Hrvatske nevladine organizacije angažirane oko migranata podnijele su na Međunarodni dan migranata kaznenu prijavu protiv hrvatske policije povodom najnovijih video snimki koje – navodno - dokazuju nezakonito postupanje policije prema migrantima i izbjeglicama koji ilegalno iz Bosne i Hercegovine pokušavaju ući u Hrvatsku. Traže i ostavke odgovornih, od ministra unutarnjih poslova nadalje.

Zagrebački Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli! podnijeli su kaznenu prijavu protiv hrvatske policije jer se – kako tvrde - na snimkama Border Violence Monitoringa „vidi da hrvatski policajci prekoračuju svoje ovlasti i organizirano te nasilno i ilegalno protjeruju izbjeglice koje pokušavaju ući u Hrvatsku.“

„Prema snimkama koje je Border Violence Monitoring pustio u javnost, ne samo da se vidi neovlašteno postupanje hrvatske policije, već snimke upućuju i na kolektivno protjerivanje osoba sa hrvatskog teritorija. I upravo zbog toga smo mi dužni takvo nešto proslijediti Državnom odvjetništvu i očekivati učinkovitu istragu, kako bi se ispitalo je li postupanje policije bilo nezakonito, i da se odgovorne kazni“, rekla je Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije na konferenciji za novinare pred Državnim odvjetništvom u Zagrebu.

Također, traže ostavku ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ravnatelja policije Nikole Miline i načelnika Uprave za granicu u Ministarstvu unutarnjih poslova Zorana Ničena čiji je odgovornost – kako podsjećaju - osigurati zakonitost djelovanja hrvatske policije.

Ovo nije prvi puta da hrvatske nevladine organizacije za ljudska prava podnose Državnom odvjetništvu kaznene prijave zbog policijskog postupanja. Oni su zajedno sa obitelji afganistanskih migranata podnijeli kaznenu prijavu zbog smrti djevojčice Madine Hussiny, smrtno ranjene u naletu vlaka u studenom prošle godine na ničijoj zemlji između Hrvatske i Srbije, pri pokušaju obitelji Hussiny da ilegalno uđe u Hrvatsku. Državno odvjetništvo je njihovu kaznenu prijavu odbacilo, međutim slučaj je proslijeđen Europskom sudu za ljudska prava u Strassbourgu gdje je uzet u postupak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u razgovoru za jedan privatni radio kaže da na snimci nije vidio nikakvo nasilje.

„Ja nisam vidio nikakav snimak gdje se vidi da hrvatska policija djeluje nasilno. Hrvatska policija radi u skladu sa zakonom. Nema nikakvog nasilja, a ukoliko dođe do nekih prigovora, mi ih provjeravamo. Međutim, u svim našim internim istragama – uključujući i ove snimke - nismo utvrdili da je bilo bilo kakve primjene nasilja.“

Policija kaže kako se ne radi o protjerivanju, već o legalnom institutu odvraćanja.

„Ima metodoloških diskusija oko postupanja policije. Metodološki svakako nije ispravno, ali nije bilo uporabe sredstava prisile. Mi svakako smatramo da je to postupanje na crti, da je riječ o zakonskim ovlaštenjima, i da je riječ o odvraćanju“, kaže načelnik Uprave za granicu u MUP-u Zoran Ničeno.

Hrvatska policija je uvijek do sada odbacivala prozivanja za nehumano postupanje prema migrantima i izbjeglicama koji unazad dvije godine pokušavaju ilegalno ući u Hrvatsku, prvo iz Srbije, a sada iz Bosne i Hercegovine.

Hrvatska kao svoj glavni vanjskopolitički cilj ima ulazak u šengenski prostor, i hrvatske vlasti redovito ističu pohvale iz Europe o tome kako Hrvatska dobro štiti vanjsku granicu Europske unije od ilegalnih migracija. Slovenija i Mađarska stavile su na svoje granice prema Hrvatskoj visoke metalne ograde i bodljikavu žicu, Hrvatska to zbog konfiguracije svoje granice ne može, ali je zato na zaštiti granice angažirano gotovo 7.000 graničnih policajaca, koji su svake godine sve bolje opremljeni sredstvima nabavljenim iz europskih fondova.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG