Linkovi

BiH

Crveni križ: U BiH boravi više od 5.000 migranata i izbjeglica


Migranti u Velikoj Kladuši, 18. novembar 2018.
Migranti u Velikoj Kladuši, 18. novembar 2018.

Povodom Međunarodnog dana migranata danas su iz Crvenog križa FBiH poslali poruku da svi u Bosni i Hercegovini od građana, institucija i cjelokupnog društva trebaju poštovati ljudska prava migranata bez obzira na njihov status.

Prema statistikama UNHCR-a i vlasti Bosne i Hercegovine danas oko 5.300 izbjeglica ili migranata trenutno borave u našoj zemlji.

“Za blizu 3.500 migranata Crveni križ vodi značajnu podršku i pruža pomoć prije svega u pripremi i distribuciji hrane, osiguravanju higijenskih sredstava i uslova za iole dostojan život, dakle i kada govorimo o odjeći i obući”, rekao je Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog križa FBiH.

Uz podršku donatora Crveni križ je osigurao značajnu količinu šatora, kreveta, madraca i posteljina za privremeni boravak migranata.

“U naša četiri centra do sada smo podijelili i pripremili više od 925.000 obroka za migrante. Pored toga, veliku pomoć pružaju i naši volonteri. Na dnevnoj osnovi imamo više od devedeset volontera koji pružaju pomoć migrantima, a taj broj se povećava za vrijeme vikenda”, rekao je Hodžić.

Iz Crvenog križa su kazali kako imaju kapacitete da pomognu migrantima i kako su u mogućnosti da realiziraju veliku pomoć na međunarodnom planu.

“Važno je istaći da su migranti koji su bili na otvorenom u USK zbrinuti iz Borića u Biri, da su migranti u Velikoj Kladuši zbrinuti u Miralu i na ovaj način stvorila se mogućnost za jedan humaniji boravak migranata dok su na području Bosne i Hercegovine”, kazao je Hodžić i dodao kako i građani trebaju pokazati da su humani.

Najveći broj migranata nalazi se upravo u Unsko-sanskom kantonu, gdje Crveni križ USK svakodnevno provodi niz aktivnosti kako bi pomogli migrantima.

“Crveni križ i cijeli USK je preopterećen poslovima u vezi sa zbrinjavanjem migranata. Zahvaljujući Crvenom križu FBiH možemo reći da smo uspjeli pružiti bolje uslove nego što su bili ranije”, rekao je predsjednik Crvenog križa USK Husein Kličić te istakao kako hrana u migrantskim centrima nije loša iako su neki tvrdili tako.

“Hrana se svakodnevno kontrolira i po evropskim je standardima. Navest ću samo primjer jednog doručka, tu imate maslac, džem, med, 100 gr integralnog hljeba, tri decilitra mlijeka i bananu. Što se tiče kuhinje i higijene u njoj to je profesionalna funkcija koja je dobila sve moguće certifikate”, rekao je Klinčić.

Volonteri Crvenog križa daju vanljudske napore kako bi pružili sve što je potrebno migrantima.

“Od 25. aprila, kada je nastupila migrantska kriza u USK, veliki broj volontera se priključio brizi o migrantima. Volonteri će i dalje nastaviti raditi u svim migrantskim centrima. Imamo i medicinske timove prve pomoći koje pružaju sitne intervencije migrantima”, rekao je Amer Draganović, dugogodišnji volonter Crvenog križa grada Bihaća.

Budući da se među migrantima nalazi i veliki broj djece, Crveni križ će osigurati i paketiće. Napomenuli su i to da Crveni križ osim hrane i higijenskih potrepština nudi i psihosocijalnu pomoć migrantima koja im je veoma bitna.

XS
SM
MD
LG