Linkovi

Makedonija potpisala protokol o pristupanju NATO savezu


U sjedištu NATO Alijanse u Briselu potpisan je pristupni protokol između Makedonije i 29 zemalja članica NATO saveza.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg ocijenio je da se radi o “istorijskom trenutku”.

“Premijeri Cipras i Zaev pokazali su ogromnu stratešku viziju i hrabrost, kada su, prošle godine, potpisali Prespanski sporazum”, ocijenio je prvi čovek Alijanse na ceremoniji potpisivanja. Stoltenberg je naglasio da je potpisivanje sporazuma iz Prespe bio prvi ključni korak koji je doveo do ovog trenutka. “Taj put nije bio lak. Bilo je izazova i teških kompromisa”, izjavio je.

U ime NATO država, potpis na tekst protokola stavili su ambasadori zemalja članica Alijanse, a u ime zvaničnog Skoplja protokol je potpisao ministar inostranih poslova Nikola Dimitrov. Šef makedonske diplomatije naglasio je da su dvojica premijera, Zaev i Cipras, ovorili put ka istorijskom pomirenju te da su potvrdili da je nemoguće zapravo “izvodljivo i moguće”.

“NATO za nas znači prelazak u liniju sigurnosti”, istakao je Dimitrov. On je pred predstavnicima 29 članica Alijanse naglasio da je njegova država završila sve sporove sa susjedima i ima utvrđene granice te da kao takva može odigrati umirujuću ulogu u regonu koji se “i dalje suočava sa elementima nestabilnosti”.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg ocenio je da se radi o “istorijskom trenutku”
Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg ocenio je da se radi o “istorijskom trenutku”

Ceremonija potpisivanja obilježava i početak procesa ratifikacije, u zemljama članicama. Stoltenberg je izrazio nadu da će se ovaj proces odviti glatko i brzo.

Prema dosadašnjoj praksi, nacionalne procedure za ratifikaciju traju između 12 i 14 mjeseci. Na kraju, po tradiciji, zvaničnici Skoplja će trebati da podnesu "instrument pristupanja" u Washingtonu i od tog trenutka se Makedonija smatra punopravnom članicom NATO saveza. Okvirni rok kada bi se to trebalo desiti jeste proljeće 2020. godine.

U međuvremenu, Makedonija ima pravo da učestvuje na svim sastancima, svih nivoa u Alijansi, ali neće imati pravo glasa dok njeno članstvo ne postane pravosnažno.

Proces pristupanja Makedonije u najveću vojnu organizaciju omogućen je nakon što je stupio na snagu Prespanski sporazum kojim je okončan višedecenijski spor oko imena između Makedonije i Grčke.

Očekuje se da bi grčki parlament trebao u petak da ratifikuje sporazum NATO-a i Makedonije nakon čega slijede ustavne promene u Makedoniji i definitivna promjena naziva države u Severna Makedonija.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG