Linkovi

Holandija i Njemačka pokreću eksploataciju gasa u Sjevernom moru


Holandija i Njemačka će početi zajedničku eksploataciju gasa u Sjevernom moru, objavila je holandska vlada u srijedu, 1. juna, dan pošto je ruski Gazprom objavio da prekida isporuke gasa holandskoj firm GasTerra.

Državni sekretar zadužen za industriju Hans Vijlbrief je 1. juna izdao dozvolu, rekao je on u saopštenju i dodao da je u toku ubrzana procedura za izdavanje ostalih dokumenata, prenosi agencija AFP.

Sporni projekat o bušenju podmorja radi eksploatacije gasa na 10 nautičkih milja (19 kilometara) od obale na granici Njemačke i Holandije nije nov, ali danas postaje posebno hitan jer je ruski Gazprom objavio da suspenduje isporuke gasa Holandiji.

Gazprom je to uradio zato što su Holanđani odbili da plate ruske isporuke gasa u rubljama kao što Rusija traži.

Pod pritiskom ekologa ove dvije zemlje, njemačka država Donja Saksonija je prije godinu dana odlučila da ne izda dozvole za tu eksploataciju gasa kod holandskog ostrva Schiermonnikoog i njemačkog Borkum, čiji ekosistemi se smatraju krhkim.

Međutim, Njemačka je nedavno promijenila tu odluku zbog sukoba u Ukrajini, koji je promijenio situaciju, navela je holandska vlada.

Očekuje se da 2024. godine počne da stiže gas iz zajedničke platforme za bušenje, koja će se napajati strujom iz njemačke vetroelektrane, rekao je holandski ministar.

Evropska unija je u šestom paketu sankcija protiv Rusije donijela plan za blokiranje više od dvije trećine uvoza ruske nafte, nakon čega je Moskva suspendovala isporuke gasa Holandiji i Danskoj.

Blok od 27 zemalja oslanjao se na Rusiju za 25 posto svoje sirove nafte i 40 posto svog prirodnog plina.

XS
SM
MD
LG