Linkovi

Gazprom prekinuo isporuku gasa Holandiji


Gazprom je već prekinuo isporuku gasa Poljskoj, Finskoj i Bugarskoj
Gazprom je već prekinuo isporuku gasa Poljskoj, Finskoj i Bugarskoj

Ruski energetski gigant Gazprom saopštio je da je u potpunosti prekinuo sa isporukom gasa holandskom gasnom preduzeću GasTera, pošto je Holandija odbila zahtjev Moskve da gas plaća u rubljama.

Rusija je u aprilu tražila od "neprijateljskih zemalja", koje su joj uvele sankcije zbog invazije na Ukrajinu, da gas plaćaju u rubljama i najavila da će prestati sa isporukom ako se taj uslov ne ispuni.

Bez ruskog gasa su već ostale Poljska, Bugarska i Finska koje su odbile taj zahtjev.

Gazprom je u utorak ponovo saopštio da se gas mora plaćati u rubljama, što je naređenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Od 1. aprila uplate za gas moraju biti u rubljama, o čemu su sve zainteresovane strane obaviještene na vrijeme", navodi se u saopštenju.

Holandski državni trgovac gasom, GasTera, saopštio je da je napravio alternativne dogovore kako bi pokrio oko dvije milijarde kubika gasa, koje je Gazprom trebalo da isporuči do oktobra.

GasTera je objavio da ne prihvata novi sistem plaćanja Gaspromu, koji podrazumijeva otvaranje novih računa preko kojih se euri mijenjaju u rublje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG