Linkovi

"Holandski Trump", ljubitelj mačaka i čovjek koji je vrijeđao Marokance: Ko je Geert Wilders?


Geert Wilders, lider Partije slobode (PVV), razgovara sa novinarima nakon glasanja u Hagu, Holandija, 22. novembra 2023.
Geert Wilders, lider Partije slobode (PVV), razgovara sa novinarima nakon glasanja u Hagu, Holandija, 22. novembra 2023.

Zvali su ga holandskim Donaldom Trampom.

Islamski ekstremisti su mu nebrojeno puta prijetili smrću, bio je osuđen za uvredu Marokanaca, a Britanija mu je jednom zabranila ulazak u zemlju. Sada je Gert Vilders (Geert Wilders) odnio veliku pobjedu na holandskim parlamentarnim izborima i na pol-poziciji je da formira sljedeću vladajuću koaliciju i možda postane sljedeći premijer Holandije.

Preliminarni rezultati su izgleda iznenadili čak i 60-godišnjeg političkog veterana Vildersa. U prvoj reakciji, objavljenoj u video snimku na platformi X raširio je ruke, stavio lice u šake i rekao jednostavno "35!" - broj poslaničkih mandata, koliko će vjerovatno dobiti njegova Partija slobode, ili PVV, u donjem domu parlamenta sa 150 mijesta.

Vilders je svojim “zapaljivim” izjavama dugo bio jedan od najpoznatijih holandskih poslanika u zemlji i inostranstvu. Zbog njegove populističke politike i ofarbane plave kose poredili su ga sa Trumpom.

Ali, za razliku od Trampa, činilo se da mu je suđeno da život provede u političkoj opoziciji.

Jedini put kada se Vilders približio vlasti bilo je kada je podržao prvu koaliciju koju je formirao premijer Mark Rute 2010. Ali Vilders se nije formalno pridružio manjinskoj vladi i srušio ju je poslije samo 18 mjeseci na funkciji u sporu o mjerama štednje. Od tada, glavne stranke su ga izbjegavale.

Sada to više ne mogu.

„PVV želi da, sa fantastične pozicije, 35. mjesta koje više ne može da ignoriše nijedna stranka, sarađuje sa drugim partijama“, rekao je pristalicama na izbornoj proslavi u malom baru u radničkom predgrađu Haga. Ostaje da se vidi da li može da sastavi stabilnu koaliciju sa bivšim političkim neprijateljima.

Osim što je otuđila od ostalih političara, njegova vatrena anti-islamska retorika ga je takođe učinila metom ekstremista i dovela do toga da godinama živi pod danonoćnom zaštitom. Na sudu se pojavio kao žrtva prijetnji smrću, zaklevši se da nikada neće biti ušutkan.

Na glasanju u srijedu u Haškoj gradskoj kući, Vildersa su pratili krupni telohranitelji koji su detaljno pregledali prostor u potrazi za mogućim prijetnjama. Selio se iz jedne sigurne kuće u drugu skoro dvije decenije.

Britanska vlada je 2009. odbila da mu dozvoli da posjeti zemlju, rekavši da predstavlja prijetnju „harmoniji zajednice, a time i javnoj bezbjednosti“. Vildersa je u Britaniju pozvao član gornjeg doma parlamenta, Doma lordova, da prikaže svoj 15-minutni film „Fitna“, koji kritikuje Kuran kao „fašističku knjigu“. Film je izazvao nasilne proteste širom muslimanskog svijeta 2008. zbog povezivanja stihova iz Kur'ana sa snimcima terorističkih napada.

Da bi se ovoga puta dodvorio glasačima, Vilders je ublažio anti-islamsku retoriku i nastojao da se manje usredsređuje na ono što on naziva „deislamizacijom“ Holandije, a više na rješavanje gorućih pitanja kao što su nestašica stanova, povećanje troškova života i pristup dobroj zdravstvenoj zaštiti.

Njegova predizborna platforma ipak poziva na referendum o izlasku Holandije iz Evropske unije, „zaustavljanje azila“ i „nema islamskih škola, Kurana i džamija“, iako je u srijedu uveče obećao da neće kršiti holandske zakone ili ustav zemlje koji garantuje slobodu religija i izraz.

Vilders će kasnije ove godine postati poslanik sa najdužim stažom u holandskom parlamentu. Bio je član Predstavničkog doma od 1998, prvo Narodne partije za slobodu i demokratiju desnog centra, gdje je bio mentor mladog Rutea prije nego što je napustio stranku i osnovao svoju Partiju slobode. On je u srijedu uveče pokazao “mekšu” stranu zahvalivši svojoj supruzi Kristini, rođenoj u Mađarskoj, na podršci.

On je takođe glasni pristalica Izraela i zalaže se za prebacivanje tamošnje ambasade Holandije u Jerusalim i zatvaranje holandske diplomatske kancelarije u Ramali, domu Palestinske uprave.

Vilders je poznat po tvrdokornoj politici, ali i po svojim duhovitim kratkim porukama. I po njegovim ljubimcima. Njegove dvije mačke, Snoetje i Pluisje, imaju nalog na X-u, sa skoro 23.000 pratilaca.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG