Linkovi

Izbori u Holandiji: Wildersova desničarska stranka nastoji formirati vladu


Geert Wilders slavi pobjedu na izborima
Geert Wilders slavi pobjedu na izborima

Holandski ekstremno desničarski populista Gert Vilders traži koalicione partnere nakon ogromne pobjede na izborima koja će imati velike posljedice u Holandiji i Evropi.

Obožavalac mađarskog euroskeptičnog premijera Viktora Orbana, antiislamskih stavova Gert Vilders obećao je da će zaustaviti svu imigraciju, smanjiti holandske uplate Evropskoj uniji i blokirati ulazak svim novim članicama, uključujući Ukrajinu.

Nadmašivši sva predviđanja, njegova Slobodarska partija (PVV) osvojila je 37 od 150 mjesta, znatno ispred 25 zajedničke liste Laburista/Zelenih i 24 konzervativne Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD) odlazećeg premijera Marka Ruttea.

"Era Rutte završava desničarskim populističkim revoltom koji potresa (Hag) do temelja", rekao je holandski dnevnik desnog centra NRC.

Koalicija Slobodarske partije, VVD, i NSC stranke centrističkog poslanika Pietera Omtzigta imala bi 81 mjesto zajedno, što bi to činilo najočiglednijom kombinacijom, ali za koju će vjerovatno biti potrebni mjeseci teških pregovora.

Nijedna od stranaka s kojima bi Vilders mogao da formira vladu ne dijeli njegove anti-EU ideje.

"Uvjeren sam da možemo postići dogovor," rekao je u svom pobjedničkom govoru u srijedu kasno. "Želimo da vladamo i... vladaćemo."

Wildersova pobjeda šalje mejnstrim stranke širom Evrope upozorenje pred izbore za Evropski parlament sljedećeg juna, koji će se vjerovatno boriti oko istih pitanja kao i holandskih izbora: imigracije, troškova života i klimatskih promjena.

'NOVA EVROPA'?

"Holandija nije Francuska", brzo je reagovao francuski ministar finansija Bruno Le Maire, priznajući da su holandski izbori pokazali "strah koji se pojavljuje u Evropi" u vezi sa imigracijom i ekonomijom i potrebu da vlade pokažu građanima da su njihove politike donose plodove.

Zasigurno, prošlomjesečni izbori u Poljskoj, na kojima je pobijedila grupa proevropskih stranaka protiv nacionalističke Pravo i pravda (PiS), pokazuju da sve zemlje u regionu ne skreću udesno.

Međutim, zamjenik talijanskog premijera i lider ekstremno desničarske Lige Matteo Salvini rekao je da je holandski glasački listić pokazao da je "nova Evropa moguća".

Italija je prošle godine formirala svoju najdesničarsku vladu od Drugog svjetskog rata nakon pobjede na izborima Giorgie Meloni.

Wildersova pobjeda dolazi dva mjeseca nakon povratka na vlast isto tako anti-EU populiste Roberta Fica u Slovačkoj, koji je obećao da će zaustaviti vojnu pomoć Ukrajini i smanjiti imigraciju.

"Vjetrovi promjena su ovdje!", rekao je Orban.

Wilders je više puta rekao da bi Holandija trebalo da prestane da snabdeva oružjem Ukrajini, jer kaže da je toj zemlji potrebno oružje da bi se mogla braniti.

"Moraćemo da pronađemo načine da opravdamo nade naših birača, da vratimo Holanđane kao broj 1", rekao je Wilders.

Nakon pobjede, rekao je "Holandija će biti vraćena Holanđanima, cunami azila i migracije će biti obuzdani".

ZABRINUTOST

Islamske i marokanske organizacije izrazile su zabrinutost zbog Wildersove pobjede. Muslimani čine oko 5% stanovništva.

"Nevolja i strah su ogromni", rekao je Habib el Kaddouri, koji je na čelu organizacije koja predstavlja holandske Marokance, za holandsku novinsku agenciju ANP. "Bojimo se da će nas prikazati kao građane drugog reda."

Sve će oči sada biti okrenute ka Wildersovim potencijalnim vladinim partnerima koji su izrazili ozbiljne sumnje u saradnju s njim tokom kampanje, ali su sada bili manje otvoreni nakon njegove pobjede.

Wilders i njegova stranka nikada nisu bili u vladi.

"Dostupni smo da vladamo", rekao je Omtzigt iz stranke NSC. "Ovo je težak ishod. U četvrtak ćemo razgovarati na koji način bismo mogli najbolje doprinijeti."

Lider VVD Dilan Yesilgoz, koji je ranije ove sedmice rekao da se njena stranka neće pridružiti vladi koju vodi Wilders, rekla je da je sada na pobjedniku da pokaže da može dobiti većinu.

"Nismo u poziciji da preuzmemo vodstvo," rekla je.

Stranke će se sastati svaka sa svoje strane u četvrtak kako bi razgovarali o tome šta dalje. U petak će se stranački lideri sastati kako bi odlučili o 'istraživaču', političkom autsajderu koji će od svake stranke čuti koje mogućnosti vide i preferiraju u pregovorima o koaliciji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG