Linkovi

Američki izaslanik za Haiti podnio ostavku zbog "nehumane" deportacije migranata


Migranti, većinom iz Haitija, prelaze Rio Grande iz Del Rija u Teksasu ka mestu Siudad Akuna u Meksiku, 22. septembra 2021. Neki se vraćaju da izbegnu moguću deportaciju iz SAD a drugi da nabave potrebne zalihe.
Migranti, većinom iz Haitija, prelaze Rio Grande iz Del Rija u Teksasu ka mestu Siudad Akuna u Meksiku, 22. septembra 2021. Neki se vraćaju da izbegnu moguću deportaciju iz SAD a drugi da nabave potrebne zalihe.

Specijalni američki izaslanik za Haiti iznenada je podnio ostavku, napadajući administraciju predsjednika Joea Bidena zbog, kako je opisao, "nehumane" i "kontraproduktivne" odluke da deportuje hiljade Haićana.

Ambasador Daniel Foote​, koji je držao tu poziciju samo dva mjeseca, podnio je ostavku državnom sekretaru Antonyju Blinkenu, navodeći da je američki pristup Haitiju "duboko pogrešan". Rekao je da su njegovi savjeti "ignorisani i odbačeni" u Washingtonu, kada nisu bili "modifikovani da predstave drugačiji narativ nego što je njegov".

Daniel Foote (Photo from state.gov)
Daniel Foote (Photo from state.gov)

Od prošlog vikenda, SAD prebacuju avionima stotine Haićana nazad u njihovu zemlju, nakon što su preplavili američko-meksičku granicu u Del Riju u Teksasu, u nadi da će ući u Sjedinjene Države. Mnogi od migranata, međutim, više od deset godina ne žive u Haitiju, od kada su napustili zemlju poslije velikog zemljotresa 2010. i preselili se u Čile, Brazil i druge južnoameričke zemlje.

SAD su dozvolile hiljadama migranata iz Haitija da uđu u SAD i zatraže azil, ali druge vraćaju u Haiti, na do sedam letova dnevno za Port-o-Prens, glavni grad, ili drugi najveći grad Kep-Haitien.

Portparol State Departmenta Ned Price odbacio je Footove žalbe, navodeći da su njegovi stavovi, zajedno sa drugim, "u potpunosti razmotreni u rigoroznom i transparentnom procesu formulisanja politike. Za neke od tih prijedloga je zaključeno da nanose štetu našoj predanosti promociji demokratije na Haitiju i odbačeni su tokom političkog procesa. To što kaže da su njegovi prijedlozi ignorisani jednostavno nije tačno".

Price je dodao da je "šteta što je, umjesto da učestvuje u političkom procesu orijentisanom na rješenja, specijalni izaslanik Foote podnio ostavku i pogrešno predstavio okolnosti svoje ostavke. Nije iskoristio brojne prilike da iznese svoje primjedbe tokom svog mandata i umjesto toga - odlučio je da podnese ostavku".

Migranti u improvizovanom kampu kod reke Rio Grande u Teksasu, 23. septembra 2021.
Migranti u improvizovanom kampu kod reke Rio Grande u Teksasu, 23. septembra 2021.

U svom pismu ostavke, Fooet, koji je karijerni diplomata, je rekao: "Narod Haitija, koji živi u dubokom siromaštvu, kao taoci terora, otmica, pljački i masakra oružanih bandi, i koji pati pod korumpiranom vladom povezanom sa bandama, jednostavno ne može da podrži prinudni dolazak hiljada migranata koji nemaju hranu, smještaj i novac, bez nove ljudske tragedije koja se mogla izbjeći".

Footeov napad na vladine deportacije Haićana je najnovija žalba zbog scena na granici sa Del Riom, gdje je 14.000 Haićana provelo prošli vikend u šatorima ispod međunarodnog mosta između SAD i Meksika.

Broj je sada znatno smanjen zbog deportacije stotina Haićana i američkog procesuiranja još većeg broja migranata kojima je dozvoljeno da ostanu u SAD uz obećanje da će se u roku od 60 dana prijaviti imigracionim vlastima da bi podnijeli zahtjev za azil.

Brojne grupe za ljudska prava pozvale su na kraj deportacija, dok su konzervativni republikanski kritičari predsjednika Bidena napali njegovu administraciju zato što je dozvolila hiljadama Haićana da uđu u SAD, umjesto što ih je primorala da podnesu zahtjev za azil iz svoje zemlje boravka prije nego što se upute ka Americi.

Za to vrijeme, imigracioni zvaničnici istražuju video snimke i fotografije agenata Granične patrole na konjima kako okružuju i usmjeravaju neke migrante prošlog vikenda, u pokušaju da ih vrate u Meksiko.

Ponašanje agenata osudili su Bijela kuća i visoki zvaničnici.

Agenti Granične službe potiskuju migrante ka meksičkoj teritoriji, 19. septembra 2021.
Agenti Granične službe potiskuju migrante ka meksičkoj teritoriji, 19. septembra 2021.

Sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki izjavila je u srijedu da SAD deportuju Haićane na osnovu zakonske odredbe koja se poziva na pandemiju koronavirusa. Deportovani se šalju kući bez prilike da zatraže azil, dok se drugima dozvoljava da ostanu na američkom tlu, ali još nije jasno zbog čega su neki ljudi deportovani a drugi nisu. Sedam letova za Haiti zakazano je za četvrtak.

Lider demokrata u Senatu Chuck Schumer, obično Bidenov saveznik, ove nedjelje je pozvao američkog lidera i šefa Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost Alehandra Mayorkasa da "odmah zaustave ta protjerivanja", navodeći da avionski letovi podsjećaju na "ksenofobičnu" politiku bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koja "nije vodila računa o našim zakonima o izbjeglicama".

Meksička policija čuva stražu blizu rijeke Rio Grande u mjestu Siudad Akuna, u zoru 23. septembra 2021.
Meksička policija čuva stražu blizu rijeke Rio Grande u mjestu Siudad Akuna, u zoru 23. septembra 2021.

Guverner Teksasa Greg Abbott, oštri kritičar Bidenove administracije i njenog ponašanja prema migrantima na granici, naredio je državnim radnicima da formiraju "čelični zid" od državnih automobila kako bi spriječili dolazak novih migranata preko granice. Za haos na granici okrivio je Bidena.

"Kada imate administraciju koja ne sprovodi zakone ove zemlje, koja se i ne pretvara da pokušava da zaštiti granicu, vidite ogroman priliv ljudi", rekao je Abbott na konferenciji za novinare u Del Riju.

XS
SM
MD
LG