Linkovi

Guverner pozvao stanovnike istočne Ukrajine da se momentalno evakuišu


Oblak dima iznad grada Rubižne, u regionu Lugansk u istočnoj Ukrajini, 7. aprila 2022. (Foto: AFP/Fadel Senna)
Oblak dima iznad grada Rubižne, u regionu Lugansk u istočnoj Ukrajini, 7. aprila 2022. (Foto: AFP/Fadel Senna)

Stanovnike istočne Ukrajine u subotu je dočekao zvuk sirena za vazdušni napad. Guverner regiona upozorio je civile da se odmah evakuišu, pošto Rusija intenzivira granatiranje u toj oblasti.

Guverner Sergej Gajdaj rekao je za jednu državnu televizijsku stanicu da se Rusija „priprema za ofanzivu” na trećinu stanovništva koje je ostalo u ukrajinskom regionu Lugansk.

Vojni analitičari kažu da ruski predsjednik Vladimir Putin preusmjerava invaziju na istočnu Ukrajinu, pošto je vojska naišla na snažan otpor i povukla se iz oblasti oko Kijeva na sjeveru. Ministarstvo odbrane Velike Britanije očekuje da će se pojačano granatiranje nastaviti na jugu i istoku, dok Rusija pokušava da otvori rutu između Krima i regiona Donbas. Rusija je anektirala poluostrvo Krim 2014. godine.

Poziv na „čvrst globalni odgovor”

Najmanje 52 osobe, uključujući petero djece, poginulo je u petak, dok su desetine povrijeđene među onima koji su pokušavali da se evakuišu iz Krematorska, u oblasti Donjeck, kada su dvije rakete pogodile željezničku stanicu u tom gradu.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski nazvao je udar smišljenim napadom na civile i porulio da očekuje „čvrst globalni odgovor” na ono što je okarakterisao kao „ratni zločin”.

„Bez snage ili hrabrosti da nam se suprotstave na bojnom polju, (ruske snage) cinično uništavaju civilno stanovništvo”, objavio je Zelenski na društvenim mrežama.

U subotnjem intervjuu za AP, predsjednik Ukrajine izgledao je iznerviran kada su ga pitali da li je njegova zemlja dobila dovoljno oružja i druge vojne opreme od Zapada.

„Ne još”, rekao je, i prebacio se na engleski, kako bi naglasio: „Naravno, to nije dovoljno”.

Predsjednik Zelenski tokom intervjua sa AP-om, u svojoj kancelariji u Kijevu, 9. aprila 2022. (Foto: Evgeniy Maloletka)
Predsjednik Zelenski tokom intervjua sa AP-om, u svojoj kancelariji u Kijevu, 9. aprila 2022. (Foto: Evgeniy Maloletka)

U intervjuu koji će biti prikazan u nedjelju uveče u emsiji "60 minuta" na TV mreži CBS Zelenski je rekao:„Mi branimo pravo na život. Nisam nikad mislio da je to pravo toliko skupo.”

Zelenski u istom intervjuu kaže da je Ukrajina zarobila ruske pilote koji su imali mape sa civilnim metama, koje su planirali da bombarduju.

Britanski premijer u posjeti Kijevu, dodatna pomoć za Ukrajinu

U međuvremenu premijer Velike Britanije sastao se sa Zelenskim u Kijevu, što je prvo na Twitteru objavila britanska ambasada u Ukrajini.

Poslije napada u petak na željezničku stanicu u Kramatorsku, Britanija je najavila dodatnu finansijsku i vojnu pomoć Ukrajini, uključujući protivvazdušne i protivtenkovske rakete i visokotehnološku opremu u vrijednosti od skoro 130 miliona dolara.

Johnson je nazvao granatiranje stanice „bezobzirnim” i rekao da je „ratni zločin neselektivno napadati civile”.

Gradonačelnik Kramatorska je procijenio da je na stanici bilo 4.000 žena, djece i staraca koji su pokušavali da se evakuišu iz ugroženog regiona, u trenutku kada se dogodio vazdušni napad.

A poslije SAD i Velika Britanija uvela je restrikcije na putovanja i zamrzla imovinu odsraslih kćerki predsjednika Rusija Vladimira Putina - Katerina Vladimirovna Tihonove, koja ima 35, i Marije Vladimirovna Voroncove, koja ima 36 godina. Sankcije su uvedene i kćerki ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i premijer Velike Britanije Boris Johnson u šetnji centrom Kijeva, 9. aprila 2022 (Foto: AP/Ukrainian Presidential Press Office)
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i premijer Velike Britanije Boris Johnson u šetnji centrom Kijeva, 9. aprila 2022 (Foto: AP/Ukrainian Presidential Press Office)

Prije posjete premijera Johnsona, Zelenski se licem u lice sreo i sa austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom, koji mu je obećao dodatne sankcije EU protiv Rusije.

„“Dokle god ljudi umiru”, rekao je Nehammer, “sve sankcije su i dalje nedovoljne”.

Nehamer je također obećao da će vratiti osoblje austrijske ambasade nazad u Kijev, sada kada se ruska vojska povukla.

XS
SM
MD
LG