Linkovi

SAD šalju antiraketni sistem i trupe u Slovačku, Ukrajini obećano novo oružje


Američki ministar odbrane Lloyd Austin obraća se američkim trupama stacioniranim u zračnoj bazi Powidz, u Poljskoj, 18. februara 2022.
Američki ministar odbrane Lloyd Austin obraća se američkim trupama stacioniranim u zračnoj bazi Powidz, u Poljskoj, 18. februara 2022.

Sjedinjene Države postaviće antiraketni sistem Patriot u Slovačkoj i u toj zemlji rasporediti američke trupe koje će upravljati tim sistemom, najavio je u petak američki sekretar za odbranu Llooyd Austin.

"Još nije utvrđeno koliko će dugo biti raspoređeni, ali nastavljamo da se konsultujemo sa slovačkom vladom o trajnijim rješenjima za protiv-vazdušnu odbranu", rekao je Austin i dodao da će sistem stići narednih dana.

Velika Britanija će poslati Ukrajini dodatnu vojnu pomoć u vrijednosti od 100 miliona funti (130 miliona dolara), najavio je u petak britanski premijer Boris Johnson poslije susreta u Londonu sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom

Johnson, koji se prvi put sastao sa Scholzom u Downing Streetu, rekao je da su se dvije zemlje saglasile da blisko sarađuju u oblasti energije da bi smanjile zavisnost Evrope od ruskih energenata. Također je obećao Ukrajini 800 anti-tenkovskih raketa, municiju, šljemove i drugu vojnu opremu.

Scholz je na konferenciji za novinare rekao da bi Njemačka mogla ove godine da okonča uvoz ruske nafte i dodao da će biti potrebno duže vremena da se oslobodi zavisnosti od ruskog gasa. Najavio je i da će Njemačka nastaviti da šalje oružje Ukrajini.

Njemački kancelar prethodno je odložio konačnu odluku o tome da li će Ukrajini biti isporučeni tenkovi, koji su joj neophodni za borbu protiv ruske vojske, uprkos pritisku nekoliko drugih najviših zvaničnika, potvrdile su četiri osobe upućene u ta događanja, piše Politico.

Radi se o isporuci oko 100 tenkova, na čemu insistiraju vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habeck i ministrica spoljnih poslova Analena Baerbock​ - oboje iz redova Zelenih - nakon što su zapadni saveznici zaključili da bi rat u Ukrajini mogao da traje mjesecima, a možda i godinama.

Ministri spoljnih poslova članica NATO u srijedu su razgovarali o vojnoj pomoći Ukrajini i ni u jednom trenutku nije bio riječi o isporuci tenkova, podsjeća FoNet.

Njemačka je na početku rata u Ukrajini odbacivala mogućnost da Kijevu isporučuje složenu vojnu opremu, između ostalog i tenkove, uz obrazloženje da bi ukrajinski vojnici morali mjesecima da se obučavaju na njima.

Australija poslala Bushmastere, Slovačka S-300

Slovačka je dala Ukrajini protiv-vazdušni sistem S-300 da bi joj pomogla da se brani od ruske agresije, rekao je u petak slovački premijer Eduard Heger.

"Ukrajinska nacija hrabro brani svoju suverenu zemlju i nas", tvitovao je Heger.

Češka je poslala Ukrajini tenkove, raketne lansere i artiljeriju.

Oklopno volizo Bushmaster sa ukrajinskom zastavom na vratima čeka na ukrcavanje u avion C-17A u vojnoj bazi u Australiji, 7. aprila 2022.
Oklopno volizo Bushmaster sa ukrajinskom zastavom na vratima čeka na ukrcavanje u avion C-17A u vojnoj bazi u Australiji, 7. aprila 2022.

Australija je u petak uputila u Ukrajinu četiri oklopna vozila Bushmaster, pošto je prošle nedjelje ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio pomoć Canberre.

Premijer Australije Scott Morrison najavio je da će u Ukrajinu stići 20 Bushmastera, čija je vrijednost 37 miliona američkih dolara. Pored toga, Australija je odvojila 87 miliona dolara za vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini, javlja AP.

XS
SM
MD
LG