Linkovi

Globalne cijene hrane rastu zbog rata u Ukrajini


Farmeri žanju žito kombajnima nedaleko od Tbiliskaja, Rusija, 21. jula 2021.
Farmeri žanju žito kombajnima nedaleko od Tbiliskaja, Rusija, 21. jula 2021.

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) saopštila je u petak da je indeks cijena hrane porastao za rekordnih 12,6 odsto od februara do marta, dijelom kao posljedica šokova zbog rata u Ukrajini.

"Cijene osnovnih prehrambenih proizvoda kao što su pšenica i biljna ulja rastu u posljednje vrijeme, namećući izuzetne troškove globalnim potrošačima, posebno najsiromašnijima", rekao je generalni direktor FAO Qu Dongyu​ Savjetu organizacije.

On je upozorio da se ugroženi potrošači i zemlje suočavaju sa smanjenjem kupovne moći zbog povećanja troškova hrane i rasta cijena goriva.

Qu je rekao da cijene đubriva takođe rastu, što bi moglo dovesti do smanjene upotrebe i nižih prinosa usjeva.

Indeks cijena hrane, koji je oformljen 1990. godine, prati cijene žitarica, biljnih ulja, mesa, mliječnih proizvoda i šećera.

Direktor odjeljenja za trgovinu i tržišta FAO Boubaker Ben Belhassen​ rekao je da su cijene žitarica, biljnih ulja i mesa dostigle rekordne vrijednosti, dok su cijene šećera i mliječnih proizvoda takođe značajno porasle. Indeks je stalno rastao tokom 2021. godine, dijelom zbog uticaja pandemije Covida 19.

On je rekao da su povećanja cijena posljedica kombinacije faktora, uključujući nepovoljne vremenske prilike, veće cijene energije i transportne troškove, više cijene đubriva i jaku međunarodnu potražnju.

"Ovo je podiglo cijene još prije rata u Ukrajini", rekao je on novinarima iz Rima. "Poremećaj izvoza zbog sukoba u Ukrajini pogoršao je ionako tešku situaciju stvarajući dalji pritisak na cijene."

FAO saopštava da su očekivani prekidi izvoza i gubici od ruske invazije na Ukrajinu također potresli tržište.

Rusija i Ukrajina čine oko trećine svjetskog izvoza pšenice, 20 odsto kukuruza i oko 80 posto izvoza suncokretovog ulja. FAO kaže da se 50 zemalja oslanja na Moskvu i Kijev za najmanje 30 posto pšenice. Neki, poput Egipta i Libana, dobijaju više od 70 odsto pšenice iz dvije zemlje u ratu. Uticaj sukoba će se vjerovatno osjetiti u većem dijelu svijeta.

Jedna dobra vijest je da su cijene pirinča uglavnom ostale nepromijenjene od februara i 10 odsto su ispod cena od pre godinu dana.

XS
SM
MD
LG