Linkovi

Guterres: Ksenofobija i netolerancija u porastu


FILE - U.N. Secretary-General Antonio Guterres speaks at the U.N. headquarters, Oct. 5, 2018.
FILE - U.N. Secretary-General Antonio Guterres speaks at the U.N. headquarters, Oct. 5, 2018.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres osudio je "bujanje ksenofobije, rasizma i netolerancije" i rekao da su ljudska prava u opadanju u svijetu.

Guterres je otvorio sastanak Vijeća UN-a za ljudska prava upozorenjem na "opadajući građanski prostor" napomenuvši da su na meti novinari i aktivisti.

Dodao je da je više od 1.000 novinara i aktivista za ljudska prava ubijeno u prethodne tri godine, prenio je AP.

Glavni tajnik svjetske organizacije naglasio je da je, u prosjeku, svakog tjedna prošle godine ubijeno četvero aktivista za zaštitu okoliša i da je uglavnom riječ o domicilnom stanovništvu.

"Moramo učiniti više u obrani branitelja i da okončamo osvetu nad onima koji dijele svoje priče o ljudskim pravima", rekao je Guterres.

On je izjavio da je zabrinut i zbog ekonomske nejednakosti i upozorio na zlouporabu podataka koje sakupljaju tehnologije za prepoznavanje lica.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG