Linkovi

Izvori: SAD se povlače iz Savjeta UN za ljudska prava


Savjet UN za ljudska prava
Savjet UN za ljudska prava

Američki državni sekretar Mike Pompeo i ambasadorica u Ujedinjenim nacijama Nikki Haley objaviće u utorak da se Sjedinjene Države povlače iz Savjeta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, saopštio je agenciji Reuters izvor iz Trumpove administracije.

Sjedinjene Države su na polovini trogodišnjeg mandata u tom tijelu svjetske organizacije i već dugo prijete da će se povući ako 47-člani savjet, koji optužuju da je anti-izraelski, ne bude reformisan.

Reuters je prošle nedjelje prenio da su aktivisti i diplomate naveli da razgovori sa Sjedinjenim Državama o reformama nisu ispunili zahtjeve Washingtona, što je bio nagovještaj da će se Trumpova administracija povući.

Povlačenje Sjedinjenih Država bilo bi najnovije američko odbacivanje multilateralnih sporazuma, nakon što se Washington povukao iz Pariskog klimatskog sporazuma i nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Sjedinjene Države bojkotovale su Savjet za ljudska prava tri godine za vrijeme mandata Georgea Busha mlađeg, da bi se ponovo pridružile za vrijeme Baracka Obame 2009. godine.

Savjet je prošlog mjeseca glasao o pokretanju istrage ubistava u Gazi i optužio Izrael za prekomjernu upotrebu sile. Protiv su glasale samo Sjedinjene Države i Australija, dok je izraelski ambasador u Ženevi optužio savjet sa "širenje laži protiv Izraela".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG