Linkovi

Gutereš: Prije četvrt vijeka svijet je iznevjerio građane Srebrenice


Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija (Foto: AP)
Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija (Foto: AP)

U video poruci povodom 25 godina obijležavanja genocida u Srebrenici, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je da je to bio najgori masovni zločin na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata.

"Dvadeset pet godina kasnije, odajemo počast hiljadama ubijenih i dajemo zavjet da ih nikada nećemo zaboraviti. Saučestvujemo u patnji sa njihovim porodicama, uključujući one čiji se članovi i dalje vode kao nestali. Ponovo jako ističemo našu solidarnost sa preživjelima", naveo je Gutereš u video izjavi.

On je dodao da su prije četvrt vijeka UN i međunarodna zajednica iznevjerili građane Srebrenice. Kao što je naveo bivši generalni sekretar UN Kofi Anan, taj propust će "zauvijek pratiti našu istoriju", kaže Gutereš.

"Zato pozivam sve u regionu i šire da spriječe govor mržnje, retoriku podjela i narativ nepovjerenja i straha. Sve zajednice, lideri i organizacije, uključujući medije, moraju se na ovo zavjetovati", poručio je Gutereš.

"Svi građani Bosne i Hercegovine zaslužuju jaku posvećenost svojih lidera da rade na međusobnom poštovanju, bez diskriminacije, mržnje ili podstrekivanja na nasilje. Na ovu mračnu godišnjicu, podsjećamo se da je mir u Bosni i Hercegovini i dalje nestabilan. Ne možemo da ne nastavimo da radimo na opštem pomirenju. To dugujemo žrtvama genocida u Srebrenici, preživjelima, građanima Bosne i Hercegovine i cijelom čovečanstvu", zaključio je Gutereš.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG