Linkovi

Učiteljicu u Virdžiniji ustrijelio 6-godišnjak: To je upozorenje za državu kaže gradonačelnik


Policija je reagirala na pucnjavu u školi u Virginiji
Policija je reagirala na pucnjavu u školi u Virginiji

Učiteljica iz Virginije koja je kritično ozlijeđena kada ju je ustrijelio 6-godišnji učenik u Newport Newsu pokazuje znakove poboljšanja dok se vlasti bore da shvate kako je tako mlado dijete moglo biti uključeno u pucnjavu u školi, rekao je gradski gradonačelnik Subota.

Gradonačelnik Newport Newsa Phillip Jones rekao je da se stanje učiteljice, žene u 30-ima, "kreće u pozitivnom smjeru" ali je i dalje hospitalizirana.

Dječak je pucao i ranio učiteljicu u učionici prvog razreda u petak u osnovnoj školi Richneck, prema vlastima. Šef policije Steve Drew rekao je da pucnjava nije bila slučajna i da je bila dio svađe, ali nije davao dodatne pojedinosti. Nema ozlijeđenih učenika.

Jones je u subotu odbio objaviti dodatne detalje o tome što je dovelo do svađe, navodeći policijsku istragu koja je u toku. Također nije želio komentirati kako je dječak došao do pištolja ili tko je vlasnik oružja.

"Ovo je "crvena zastava" za zemlju", rekao je Jones.

“Mislim da će nakon ovog događaja biti rasprava širom zemlje o tome kako se ovakve stvari mogu spriječiti.”

Stručnjaci koji proučavaju oružano nasilje rekli su da je izuzetno rijetka pojava da malo dijete unese oružje u školu i rani učitelja.

"To je vrlo rijetko i nije nešto s čim je pravni sisem osposobljen da se nosi", rekao je istraživač David Riedman, osnivač baze podataka koja prati pucnjave u američkim školama od 1970. godine.

U subotu je rekao da zna samo za tri druge pucnjave koje su izazvali 6-godišnji učenici u razdoblju koje je proučavao. To uključuje smrtonosnu pucnjavu 2000. u Michiganu i pucnjave u kojima su ozlijeđeni drugi učenici 2011. u Teksasu te 2021. u Mississippiju.

Riedman je rekao da zna samo za još jedan slučaj da je učenik mlađi od toga izazvao pucnjavu u školi, u kojoj je petogodišnji učenik donio pištolj u školu u Tennesseeju 2013. i slučajno ispalio metak. U tom slučaju nitko nije ozlijeđen.

Daniel W. Webster, profesor na Sveučilištu Johns Hopkins koji proučava oružano nasilje, složio se da je 6-godišnjak koji puca u učitelja u školi krajnje neuobičajena pojava. No, rekao je kako njegovo istraživanje pokazuje da je sve više slučajeva u kojima mala djeca pristupaju napunjenom oružju i nenamjerno pucaju u sebe ili druge u domovima ili drugim okruženjima.

“Šestogodišnjak koji dobije pristup napunjenom pištolju i puca u sebe ili nekog drugog, nažalost, nije tako rijedak slučaj”, rekao je u e-poruci.

U slučaju Newport Newsa, načelnik policije Steve Drew rekao je u petak da pucnjava nije bila nesretan slučaj i da je bila izolirana na jednu žrtvu. Rekao je da su se učenik i učitelj poznavali u učionici.

"Nismo imali situaciju u kojoj je neko išao po školi i pucao", rekao je Drew novinarima.

Rekao je da je dječak imao pištolj u učionici, a istražitelji pokušavaju otkriti gdje ga je nabavio.

Roditelji i učenici su se okupili u gimnaziji, objavile su javne škole Newport News putem Facebooka.

Šef policije odbio je razgovarati o kontaktima istražitelja s dječakovim roditeljima.

"Bili smo u kontaktu s državnim odvjetnikom (lokalnim tužiteljem) i nekim drugim subjektima kako bi nam pomogli da na najbolji način dobijemo usluge ovom mladiću", rekao je Drew.

Newport News je grad od oko 185.000 ljudi u jugoistočnoj Virginiji poznat po brodogradilištu koje gradi nacionalne nosače aviona i druga plovila američke mornarice.

Richneck ima oko 550 učenika, prema web stranici Ministarstva obrazovanja Virginije. Školski dužnosnici već su rekli da u školi u ponedjeljak neće biti nastave.

“Danas su naši učenici dobili lekciju o oružanom nasilju,” rekao je George Parker III, nadzornik škola u Newport Newsu, “i što oružje može učiniti da poremeti ne samo obrazovno okruženje, već i obitelj, zajednicu.”

Zakon Virginije ne dopušta da se šestogodišnjacima sudi kao odraslima.

Osim toga, 6-godišnjak je premlad da bi bio predan u pritvor Odjelu maloljetničkog pravosuđa ako se proglasi krivim.

Međutim, sudac za maloljetnike imao bi ovlasti oduzeti skrbništvo roditelju i staviti dijete pod nadležnost Odjela za socijalnu skrb.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG