Linkovi

Gospodarski sajam ili politički marketing u Mostaru?


Ove godine zemlja-partner je Narodna republika Kina
Ove godine zemlja-partner je Narodna republika Kina

Sajam se održava na prostoru „Slobodne zone Hercegovina“, tačnije u dijelu prostora predratne avio-industrije „Soko“.

Ove godine zemlja-partner je Narodna republika Kina, a organizatori za pet sajamskih dana očekuju učešće preko 800 izlagača iz cijelog svijeta.

Sajam je otvorio predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, a na otvaranje i ove godine došao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sajamski kapaciteti su popunjeni. Predstavit će se preko 800 firmi iz tridesetak zemalja svijeta, dok će samo zemlja-partner Kina u Mostar doći sa stotinjak kompanija koje posluju u cijelom svijetu, kaže za Radio Slobodna Evropa direktorica Sajma, Dalfina Bošnjak.

„Jedna gospodarska velesila, druga u svijetu, nam je partner. Mi na mostarskom Sajmu smo izuzetno ponosni, ne samo na Sajmu nego u Bosni i Hercegovini, a i susjedne zemlje su nam došle ovdje kao izlagači, da bi ostvarili poslovne kontakte sa Narodnom Republikom Kinom“, kaže Bošnjak.

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH, Marko Šantić, izražavajući zadovoljstvo što je ove godine zemlja-partner Sajma Kina, podsjeća:

„Sama vanjskotrgovinska razmjena između Kine i Bosne i Hercegovine – mi uvozimo iz Kine oko milijardu i sto devedeset miliona vrijednosti roba, a izvozimo četrdesetak miliona. Naravno, tu se otvara jedan veliki prostor za novu suradnju s kineskim gospodarstvom.“

I doc.dr. Goran Ćurić, sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, kaže da raduje činjenica što je zemlja-partner sajma Kina, koja je već duže vrijeme primjer ekonomije sa stalnim rastom na globalnom nivou. Ćurić kaže kako se sajmovi i organiziraju kako bi postigli ekonomske efekte:

„Ja se nadam iskreno da će u prvi plan na ovome sajmu ipak doći kompanije koje predstavljaju komparativne prednosti regije Hercegovine, kao što su turizam, vinogradarstvo itd, što je sigurno najveći potencijal i rasta zapošljavanja u našem kantonu i u Hercegovini inače.“

Organizatori za pet sajamskih dana očekuju učešće preko 800 izlagača iz cijelog svijeta
Organizatori za pet sajamskih dana očekuju učešće preko 800 izlagača iz cijelog svijeta

I ove godine na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru u prvom planu će biti politički lideri. Već je saopćeno kako će manifestaciju otvoriti predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, a među ostalim prisustvovat će i član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović. Potvrđeno je i da će ponovo na Sajam doći predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je prošle godine sajam proglasio otvorenim.

Novinar i kolumnista iz Mostara, Berislav Jurič, kaže kako se u BiH inače ništa ne može napraviti da nije povezano s politikom i da nije politički skup:

„To je nekakva manifestacija koja je repriza prošlih godina, mijenjaju se samo glavni likovi, i to u manjoj mjeri. Uglavnom su glavni likovi uvijek isti i naravno da oni uvijek bace sjenu na ono što bi Sajam trebao biti.“

Tako će i ove godine, dodaje, Jurič, glavna priča opet biti o političkim susretima.

„Slušat ćemo o suradnjama, slušat ćemo o potrebama boljih puteva, razvoja, pružanja ruku. Međutim, u stvarnosti ćemo imati potpuno drugačiju sliku. Dakle, ma koliko se trudili ljudi iz ekonomske struke i gospodarstvenici koristiti ovo kao jedan pozitivan iskorak, ipak će ovisiti samo o njima samima koliko su sposobni steći nove partnere i sklopiti nove poslove“, kaže Jurič.

Na Sajmu učestvuje i firma Delux iz Gruda, čija su djelatnost proizvodi za zaštitu od sunca, pogleda i dekoraciju prostora. Predstavnik firme, Dario Ćorluka, o očekivanja i od ovog Sajma nam je kazao:

„Očekivanja su uvijek dobra i pozitivna jer na Sajmu, ako ništa, pokažemo neke proizvode, ostvarimo neke nove kontakte, a naravno, imamo susret sa ljudima koji su svake godine tu, koji imaju ista iskustva, podijelimo ih, ali je uglavnom, ovako po meni, uvijek dobra priča.“

XS
SM
MD
LG