Linkovi

RSE o mostarskom sajmu: Politička promocija ili privredna saradnja?


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mostar, 9. april 2018.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mostar, 9. april 2018.

U Mostaru počinje 21. Međunarodni sajam privrede "Mostar 2018.". Kako su najavili organizatori, od utorka do subote, na mostarskom Sajmu predstavit će se oko 700 izlagača iz 20 zemalja svijeta.

Zemlja-partner ovogodišnjeg Međunarodnog sajma privrede "Mostar 2018." je, po drugi put, Srbija.

“Uz zemlju partnera, Srbiju, iz koje dolazi 90 izlagača, koji će se predstaviti na 900 metara četvornih, u značajnoj mjeri predstavit će se i Narodna republika Kina, na oko tisuću četvornih metara i ostale zemlje regije”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa glasnogovornik mostarskog Sajma, Oliver Cvitković.

Organizatori očekuju da za pet dana trajanja Sajam posjeti oko 50 hiljada ljudi iz cijelog svijeta. Za otvaranje manifestacije akreditiralo se oko 400 novinara.

Otvaranje – politička revija

Ključna osoba i ovogodišnjeg Sajma, predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Dragan Čović i ovog puta uspio je okupiti na otvaranju Sajma lidere nekoliko zemalja regije.

Još dan uoči početka Sajma, u ponedjeljak poslijepodne, u Mostar su stigli predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske, Andrej Plenković, predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, te premijer Bugarske, zemlje koja trenutno predsjedava EU, Boyko Borisov. Lideri zemalja regije imali su najprije odvojene bilateralne susrete sa Čovićem u njegovom kabinetu u Mostaru.

Nakon susreta sa srbijanskim predsjednikom, Čović je kazao kako je uz ostalo bilo riječi o “temama suradnje srpskog i hrvatskog naroda na ovim prostorima i uopće”. “I naravno o otvorenim pitanjima o kojima u posljednje vrijeme pokušavamo mi u BiH pratiti ono što smo postavili kao jedan zajednički cilj, a to je riješiti ova otvorena pitanja između Republike Srbije i BiH, ne samo granična pitanja, nego i mnoge druge stvari koje možemo zajednički unaprijediti – infrastrukturu, kako prometnu, energetsku”, rekao je Čović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH je sa bugarskim premijerom razgovarao, kako je saopćeno, o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine, dok je tokom susreta sa crnogorskim predsjednikom Vujanovićem istaknuto kako su odnosi BiH i Crne Gore izuzetno dobri.

Premijer Hrvatske, Andrej Plenković prisustvovao je svečanosti otvaranja Ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska, Miloradom Dodikom posjetio gradilište Saborne crkve u Mostaru, izvorno sagrađene 1873. godine, a porušene u junu 1992. Obnova crkve procjenjuje se na ukupno oko 7,5 miliona eura.

Ko nije došao i ko neće doći?

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Dragan Čović u ponedjeljak uveče upriličio je i večeru za regionalne i domaće zvaničnike. Večeri su prisustvovali predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, hrvatski premijer Andrej Plenković, bugarski premijer Boyko Borisov, zatim predsjednik bh. entiteta Federacija BiH Marinko Čavara, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto te drugi.

Uočljivo je bilo da večeri nije prisustvovao niko od zvaničnika bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini. Prema medijskim izvještajima, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić pozvan je na večeru tek u četvrtak poslijepodne, pa se na taj skup nije ni odazvao. Prema raspoloživim informacijama, Zvizdić neće prisustvovati ni otvaranju 21. Međunarodnog sajma privrede "Mostar 2018.".

Još ranije, objavljeno je da otvaranju Sajma neće prisustvovati ni predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA, Bakir Izetbegović, kao ni član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Mladen Ivanić.

Naime, sve se događa svega oko mjesec dana do isteka roka za donošenje izmjena Izbornog zakona BiH, pri čemu Čović snažno lobira da se usvoji prijedlog Izbornog zakona stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH, čemu se protive bošnjačke i građanske stranke, uz riječi da bi se tim prijedlogom potpuno ukinuo građanski, a zacementirao etnički princip u BiH.

Umjesto aviona i helikoptera – Sajam

U vezi sa održavanjem Međunarodnog sajma privrede "Mostar 2018.", oglasio se i mostarski ogranak HDZ-a 1990. U saopćenju za javnost HDZ 1990 je Sajam nazvao manifestacijom kojom se manipulira, koja već desetak godina ne donosi ništa novo, uz aluziju kako se Sajam održava u hangarima bivše fabrike Soko, koja je – podsjećanja radi – prije rata u BiH proizvodila avione i helikoptere.

XS
SM
MD
LG