Linkovi

Google pokreće kampanju protiv dezinformacija, uoči EU izbora


Evropski izbori
Evropski izbori

Google se priprema za pokretanje kampanje protiv dezinformacija u pet zemalja u Evropskoj uniji (EU), rekla je kompanija Reutersu uoči parlamentarnih izbora u bloku i strožih novih pravila koja se bave sadržajem na mreži.

Građani EU će u junu izabrati novi Evropski parlament koji će donositi politike i zakone u regionu, a poslanici strahuju da bi širenje dezinformacija na internetu moglo uticati na glasače.

Francuska, Poljska i Njemačka optužile su u ponedjeljak Rusiju da je sastavila razrađenu mrežu web stranica za širenje proruske propagande.

Evropski zakon o digitalnim uslugama, koji stupa na snagu ove sedmice, zahtijevat će od velikih online platformi i pretraživača da učine više u borbi protiv ilegalnog sadržaja i rizika po javnu sigurnost.

Od ovog proljeća, Google-ova interna jedinica Jigsaw koja djeluje u borbi protiv prijetnji društvima, pokrenut će seriju animiranih oglasa na platformama kao što su TikTok i YouTube u pet zemalja EU: Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Poljskoj.

Nadovezujući se na prethodne kampanje koje je kompanija testirala u Njemačkoj i centralnoj Evropi, Jigsaw je rekao da je novi projekat prilika da se dopre do građana u zemljama s nekim od najvećih broja glasača u EU, koristeći lokalnu ekspertizu kompanije u ovim regijama.

Oglasi će sadržavati takozvane tehnike "prebunkinga", razvijene u partnerstvu sa istraživačima sa univerziteta Cambridge i Bristol, s ciljem da pomognu gledaocima da identifikuju manipulativni sadržaj prije nego što se s njim susretnu.

Gledaoci koji gledaju oglase na YouTube-u bit će zamoljeni da popune kratak upitnik s višestrukim odgovorima, osmišljen da procijene šta su naučili o dezinformacijama.

"Proveli smo toliko vremena u ovim zaista polariziranim debatama. Naša demokratija je u pitanju, a temperatura postaje sve viša i viša", rekla je Beth Goldberg, voditeljica istraživanja u Jigsawu.

"Prebunking je jedina tehnika, barem koju sam ja vidjela, koja djeluje jednako efikasno u cijelom političkom spektru", rekla je Goldberg.

Druge mjere za kontrolu dezinformacija poput provjere činjenica mogu doprinijeti polarizaciji jer dolaze nakon što su se informacije već proširile, dodala je.

Prošlog mjeseca, istraga koju je sprovela EEAS (Služba za vanjske poslove Evropske unije) otkrila je 750 incidenata obmanjujućih informacija koje su namjerno širili strani akteri, od kojih mnogi izražavaju podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Oglasi Jigsaw će biti prevedeni na sva 24 zvanična jezika EU, saopštila je kompanija.

Kampanja će trajati najmanje mjesec dana, s ciljem da se proširi osnova dosega i učinka. Očekuje se da će rezultati kampanje, uključujući odgovore na anketu i broj ljudi koji su dosegnuti, biti objavljeni u ljeto 2024.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG