Linkovi

Evropske sile: Porast ruske propagande prije izbora u EU


Ministri vanjskih poslova Njemačke (L), Francuske (C) i Poljske na konferenciji za novinare u dvorcu blizu Pariza (Foto: Sarah Meyssonnier, Pool via AP)
Ministri vanjskih poslova Njemačke (L), Francuske (C) i Poljske na konferenciji za novinare u dvorcu blizu Pariza (Foto: Sarah Meyssonnier, Pool via AP)

Francuska, Poljska i Njemačka su optužile Rusiju da pravi mrežu vebsajtova za širenje propagande da bi podrila vlade tih zemalja i upozorile na masovno širenje propagandnog sadržaja uoči izbora za Evropski parlament u junu.

Zapadne zemlje više puta su optužile ruske operativce da koriste društvene mreže i internet da šire lažne ili obmanjujuće informacije da bi podrili zapadne vlade, promovisali Rusiju ili pokušali da utiču na javnost da se usprotivi podršci Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

"U periodu smo kada postoji ranjivost zbog evropskih izbora i Olimpijskih igara u Francuskoj", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Stefan Sežurne na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim i njemačkim šefovima diplomatije u dvorcu blizu Pariza.

Ministri su naveli da su formirali zajednički mehenizam za registrovanje i odgovor na potencijalne ruske cyber napade.

Ministri su se sastali u okviru napora da ožive platformu za političku saradnju tri zemlje, utvrđenu 1991. godine, poznatu kao "Vajmarski trougao".

Uoči sastanka, francuski diplomatski izvori naveli su da je francusko regulatorno tijelo koje prati strano digitalno miješanje identifikovalo oko 193 vebsajta čiji cilj je širenje informacija iz proruskih izvora i ruskih medija i institucija.

"Cilj je da se rusko-ukrajinski konflikt predstavi kao pozitivna 'specijalna vojna operacija' i da se ponize Ukrajina i njeni lideri", rekao je francuski diplomata.

Kremlj odbacuje optužbe da širi lažne ili obmanjujuće informacije. Nakon posljednjih izbora za Evropski parlament 2019. godine, ruski Savjet za bezbjednost je naveo da su apsurdne optužbe da Moskva širi dezinformacije da bi uticala na birače.

Za razliku od prethodnih kampanja širenja dezinformacija, ruska mreža Portal Kombat - kako ju je nazvala Francuska - planira da privuče ljude na određene sajtove, neke sa lokalnim domenima, kako bi informacije mogle da se šire lokalno.

"To su napadi na našu demokratiju", poručila je njemačka ministarka vanjskih poslova Analena Berbok i dodala da Evropska unija ne može da dozovoli da se podriva povjerenje građana.

Francuski zvaničnici naveli su da sporni sajtovi za sada nisu imali veliki prodor na tržištu. Međutim, strahuju da bi u svijetlu dvogodišnjice rata u Ukrajini, izbora u Rusiji, EU i Americi, te Olimpijskih igara u Francuskoj - što se sve događa ove godine - ti vebsajtovi u jednom trenutku mogli da posluže za širenje velikog broja štetnih informacija.

"Očekujemo ubrzanje različitih ruskih poteza i rasprostranjeno širenje informacija i zbog toga sada na to ukazujemo", rekao je jedan francuski vojni zvaničnik.

Diplomate su citirale i članak koji je objavljen na jednom od vebsajtova, sa naslovom: "Dosta je: Francuska traži radikalne mjere protiv (ukrajinskog predsjednika Volodimira) Zelenskog".

U članku se citira objava na X-u, ultradesničarskog francuskog opozicionog političara poznatog po proruskim stavovima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG