Linkovi

Desetine hiljada ljudi na pro-palestinskom protestu u Londonu


Demonstranti mašu zastavama i transparentima dok učestvuju u 'Nacionalnom maršu za Palestinu' u centru Londona 25. novembra 2023., pozivajući na prekid vatre u sukobu između Izraela i Hamasa.
Demonstranti mašu zastavama i transparentima dok učestvuju u 'Nacionalnom maršu za Palestinu' u centru Londona 25. novembra 2023., pozivajući na prekid vatre u sukobu između Izraela i Hamasa.

Desetine hiljada propalestinskih demonstranata marširalo je u subotu kroz centar Londona i pozvalo na trajni prekid vatre u Pojasu Gaze, što su posljednje u nizu sličnih demonstracija vikendom u glavnom gradu Velike Britanije od početka sedmonedeljnog rata.

Subotnji skup održan je tokom četverodnevnog primirja između Izraela i palestinske islamističke grupe Hamas, što je bio prvi prekid borbi, ali su demonstranti rekli da to nije dovoljno.

"Potrebna nam je puna podrška za trajni prekid vatre u Gazi", rekla je protestantka Kate Hudson (64) Reutersu na skupu dok su demonstranti nosili znakove poput "Primirje odmah!" i "Stop the War on Gaza" i mirno hodali prema Domu Parlamenta.

"Vrlo je dobrodošlo da postoji pauza... Ali ovaj problem treba riješiti kako bi Palestinci konačno imali političko rješenje koje su ugradile bezbrojne rezolucije UN-a", rekao je Hudson, antiratni aktivista.

Policija, koja je dijelila letke kako bi upozorila demonstrante da ne krše zakon, uhapsila je muškarca zbog sumnje da je podsticao rasnu mržnju pred početak protesta. Na društvenim mrežama su rekli da je viđen kako nosi plakat sa nacističkim simbolima.

Više od 120 demonstranata uhapšeno je tokom marša ranije ovog mjeseca, kada su izbili sukobi između policije i grupa krajnje desnice koje su se okupile da protestuju protiv propalestinskih demonstracija.

U nedjelju je planiran i protest protiv antisemitizma u Londonu, a londonska Metropolitan policija je saopštila da će više od 1.500 policajaca biti na dužnosti tokom vikenda kako bi se izborili sa dva protesta.

Bivšu ministricu unutrašnjih poslova Suellu Braverman otpustio je premijer Rishi Sunak nakon neovlaštenog članka u kojem je optužila policiju za "dvostruke standarde" na protestima koji pokazuju podršku Izraelu i propalestinskim demonstracijama.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG