Linkovi

400 tona pomoći na putu za Gazu; Humanitarci kažu da to nije dovoljno


Brod koji pripada grupi za pomoć Open Arms, centar, jedan od tri broda natovarena konzerviranom hranom namijenjenoj Gazi, isplovljava iz kiparske luke dok se francuski ratni brod vidi s desne strane, u Larnaki, Kipar, 30. marta 2024.
Brod koji pripada grupi za pomoć Open Arms, centar, jedan od tri broda natovarena konzerviranom hranom namijenjenoj Gazi, isplovljava iz kiparske luke dok se francuski ratni brod vidi s desne strane, u Larnaki, Kipar, 30. marta 2024.

Konvoj od tri broda napustio je luku na Kipru u subotu sa 400 tona hrane i drugih zaliha za Gazu jer zabrinutost zbog gladi na toj teritoriji raste.

Humanitarna organizacija World Central Kitchen saopštila je da su brodovi nose dovoljno za pripremu više od milion obroka od pirinča, tjestenine, brašna, mahunarki, konzerviranog povrća i proteina. Na brodu su se nalazile i hurme, koje su se tradicionalno jele za prekid dnevnog posta tokom svetog mjeseca Ramazana.

Nije bilo jasno kada će brodovi stići do Gaze. Prvi brod ranije ovog mjeseca dopremio je 200 tona hrane, vode i druge pomoći.

Ujedinjeni narodi i partneri upozorili su na glad u devastiranoj, uglavnom izoliranoj sjevernoj Gazi već ovog mjeseca. Humanitarni zvaničnici kažu da isporuke morem i zrakom nisu dovoljne i da Izrael mora dozvoliti mnogo više pomoći putem. Vrhovni sud UN-a naredio je Izraelu da otvori više kopnenih prelaza i preduzme druge mjere za rješavanje krize.

Pregovori o primirju će se nastaviti, kaže izvor

U međuvremenu, egipatska državna televizija Al Qahera saopćila je da će se pregovori o primirju između Izraela i Hamasa nastaviti u nedjelju, pozivajući se na neimenovani egipatski sigurnosni izvor. Kanal ima bliske veze sa obavještajnim službama zemlje.

Samo jednosedmično primirje postignuto je u ratu koji je počeo nakon što su militanti predvođeni Hamasom upali u južni Izrael 7. oktobra i pokrenuli teroristički napad u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, većinom civila, i uzelo oko 250 drugih za taoce. U subotu su se neki Izraelci ponovo okupili kako bi pokazali frustraciju vladom premijera Benjamina Netanyahua i pozvali ga da podnese ostavku.

Porodice talaca obećale su da će izaći na ulice širom Izraela. "Dajte pregovaračkom timu širok mandat i recite im: 'Ne vraćajte se kući bez dogovora, vratite naše najmilije'", rekla je Raz Ben Ami, supruga taoca Ohad Bena Amija.

Gotovo šest mjeseci rata uništilo je kritičnu infrastrukturu u Gazi, uključujući bolnice, škole i kuće, kao i puteve, kanalizacione sisteme i električnu mrežu. Više od 80 posto stanovništva Gaze od 2,3 miliona je raseljeno, kažu UN i međunarodne agencije za pomoć.

U priobalnom šatorskom kampu Muwasi, majke su rekle da se plaše da mala djeca gube sjećanja na život prije rata.

"Mi im kažemo da pišu i crtaju. Oni crtaju samo tenk, projektil ili avione. Mi im kažemo da nacrtaju nešto lijepo, ružu ili bilo šta drugo. Oni ne vide te stvari", rekla je jedna majka, Wafaa Abu Samra. Djeca su se smjenjivala na malom toboganu duplo dužem od njihovog tijela, spuštajući se u pijesak.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopćilo je da je 32.705 Palestinaca ubijeno, a 82 tijela odvezena u bolnice u posljednja 24 sata. Ministarstvo zdravlja ne pravi razliku između civila i boraca u broju žrtava, ali je saopštilo da su većina ubijenih žene i djeca.

Izrael kaže da su više od jedne trećine mrtvih militanti, iako nije pružio dokaze koji bi to potkrijepili, a za civilne žrtve krivi Hamas jer grupa djeluje u stambenim područjima.

Izraelska vojska je u subotu priznala da je ubila dva Palestinca i ranila trećeg na plaži Gaze, odgovarajući na video koji je ranije ove sedmice emitovala Al Jazeera na kojem se vidi kako jedan muškarac pada na zemlju nakon što je hodao na otvorenom, a buldožer gura dva tijela u pijesak. Vojska je rekla da su vojnici otvorili vatru nakon što su muškarci navodno ignorisali pucnje upozorenja.

Izraelska vojska saopštila je da je nastavila da gađa desetine ciljeva u Gazi, nekoliko dana nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda izdalo svoj prvi zahtjev za prekid vatre.

Pomoć pada na Gazu

Pomoć je i pala na Gazu. Američka vojska je tokom napada iz vazduha u petak rekla da je tog dana pustila skoro 50 tona pomoći i skoro pola miliona ukupno, što je dio napora više zemalja.

Sjedinjene Države su također pozdravile formiranje nove palestinske autonomne vlade, signalizirajući da prihvaćaju revidirani sastav kabineta kao korak ka političkoj reformi. Bidenova administracija pozvala je na "revitalizaciju" Palestinske uprave sa sjedištem na Zapadnoj obali u nadi da će moći upravljati i Gazom kada se rat završi.

Vlast predvodi palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, koji je ovog mjeseca izabrao ekonomistu obrazovanog u SAD Mohammada Mustafu za premijera. Ali i Izrael i Hamas – koji je protjerao Abasove sigurnosne snage iz Gaze u preuzimanju vlasti 2007. – odbacuju ideju da on upravlja Gazom. Vlast također ima malo popularne podrške ili legitimiteta među Palestincima zbog svoje sigurnosne saradnje s Izraelom na Zapadnoj obali.

Više od 400 Palestinaca ubile su izraelske snage ili naseljenici na Zapadnoj obali ili istočnom Jerusalemu od 7. oktobra, prema lokalnim zdravstvenim vlastima. Dr. Fawaz Hamad, direktor bolnice Al-Razi u Dženinu, rekao je lokalnoj televiziji Awda da su izraelske snage ubile 13-godišnjeg dječaka u obližnjoj Qabatiji rano u subotu. Izraelska vojska saopćila je da se incident razmatra.

Izrael je rekao da će se i nakon rata održati otvorenu sigurnosnu kontrolu nad Gazom i partnerstvo s Palestincima koji nisu povezani s Palestinskim vlastima ili Hamasom. Nejasno je ko bi u Gazi bio voljan preuzeti takvu ulogu.

Hamas je upozorio Palestince u Gazi da ne sarađuju s Izraelom u upravljanju teritorijom, rekavši da će svako ko to učini biti tretiran kao kolaboracionista, što se shvata kao prijetnja smrću. Umjesto toga, Hamas poziva sve palestinske frakcije da formiraju vladu koja dijeli vlast uoči nacionalnih izbora, koji se nisu održali 18 godina.

XS
SM
MD
LG