Linkovi

Izraelske snage napale sjevernu i južnu Gazu, pritisak za novi prekid borbi


Slika koju je objavila izraelska vojska 31. januara 2024. prikazuje izraelske trupe koje djeluju u pojasu Gaze. (AFP fotografija/Handout/Izraelska vojska)
Slika koju je objavila izraelska vojska 31. januara 2024. prikazuje izraelske trupe koje djeluju u pojasu Gaze. (AFP fotografija/Handout/Izraelska vojska)

Usred međunarodnog pritiska za novi, privremeni prekid vatre u pojasu Gaze, izraelske snage izvele su u srijedu zračne napade na sjevernu i južnu Gazu. Izraelski napadi uključivali su grad Gazu, gdje je vojska rekla da je ubila i 15 militanata tokom kopnenih operacija.

U Khan Younisu, najvećem gradu na jugu Gaze, svjedoci su izvijestili o teškim borbama pored brojnih zračnih napada.

Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas saopćilo je da je broj ljudi ubijenih u izraelskoj kontraofanzivi porastao na 26.900, što uključuje i civile i militante.

Očekuje se da će vođa Hamasa Ismail Haniyeh otputovati u Kairo kako bi razgovarali o prijedlogu o prekidu vatre, koji bi uključivao i prekid borbi u Gazi i oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Haniyeh je u utorak rekao da Hamas proučava plan prekida vatre i naglasio dugogodišnji zahtjev militanata za trajnim prekidom vatre i povlačenjem izraelskih trupa iz Gaze.

"Prioritet je okončanje nepravedne agresije na Gazu i potpuno povlačenje okupacionih snaga", rekao je Haniyeh.

Također je rekao da Hamas traži rekonstrukciju Gaze, od koje je veliki dio sravnjen tokom izraelske kontraofanzive nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi. Hamas također želi ukidanje višegodišnje izraelske blokade Gaze i oslobađanje palestinskih zatvorenika koji se drže u Izraelu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da se potpuno povlačenje iz Gaze neće dogoditi dok Izrael ne ostvari sve svoje ciljeve. Netanyahu je obećao da će eliminirati Hamas kako bi osigurao da ne može pokrenuti buduće napade na Izrael.

"Nećemo povući izraelsku vojsku iz pojasa Gaze i nećemo pustiti hiljade terorista", rekao je Netanyahu.

Nacrt mogućeg novog sporazuma proizašao je iz pregovora u Parizu između američkih, izraelskih, katarskih i egipatskih zvaničnika.

"Kao što je jučer primijetio sekretar [Antony] Blinken, prijedlog na stolu je snažan i uvjerljiv", rekla je američka ambasadorica pri UN Linda Thomas-Greenfield novinarima u utorak. “Ona predviđa dužu humanitarnu pauzu nego što smo vidjeli u novembru, što bi pružilo priliku da se izvuče više talaca i humanitarna pomoć koja spašava živote: hrana za gladnu djecu, lijekove za starije žene u nevolji, sklonište za porodice koje su do sada više puta raseljavane.”

Više od 100 talaca oslobođeno je tokom sedmičnog novembarskog primirja u zamjenu za 240 Palestinaca koje je Izrael zatvorio. Vjeruje se da Hamas još uvijek drži još oko 100 talaca.

Na ovoj slici preuzetoj sa snimka nadzora palestinskog ministarstva zdravlja, izraelske snage prerušene u civile i medicinske radnike drže oružje u hodniku bolnice Ibn Sina u gradu Dženin na Zapadnoj obali, utorak, 30. januara 2024.
Na ovoj slici preuzetoj sa snimka nadzora palestinskog ministarstva zdravlja, izraelske snage prerušene u civile i medicinske radnike drže oružje u hodniku bolnice Ibn Sina u gradu Dženin na Zapadnoj obali, utorak, 30. januara 2024.

Napad na Zapadnoj obali

Ured UN-a za ljudska prava pozvao je Izrael da odmah zaustavi "protivpravno ubijanje Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali", nakon što su izraelske snage ubile tri osobe u bolnici u Dženinu koju je izraelska vojska identificirala kao militante koji su planirali izvršiti napad. napad.

U saopštenju agencije UN-a je izraelska operacija nazvana "naizgled planiranim vansudskim pogubljenjem".

Ured UN-a za ljudska prava zabilježio je porast ubistava Palestinaca na Zapadnoj obali od 7. oktobra. Oko 370 Palestinaca je ubijeno na Zapadnoj obali za to vrijeme, od kojih većinu od strane izraelskih snaga.

Michael Provence, koji predaje modernu historiju Bliskog istoka na Kalifornijskom univerzitetu u San Dijegu, rekao je za Glas Amerike da je izraelski napad bio "drzak, i svakako je to neka vrsta eskalirajućeg poteza, ali nije bez presedana" za Izrael.

Provansa je rekla da napad takođe otežava pregovore o prekidu vatre nego što bi inače bili.

Izrael je optužio Hamas da djeluje u bolnicama i tunelima ispod zdravstvenih ustanova kako bi sakrio oružje i koristio civile kao štit.

Palestinska pomoć

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres sastao se u utorak s predstavnicima 35 država donatora i Evropske unije nakon što je nekoliko velikih zemalja donatora obustavilo finansijsku pomoć agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama nakon izraelskih navoda da je desetak djelatnika UNRWA možda bilo uključeno u akciju Teroristički napad 7. oktobra.

"Očekujemo da će generalni sekretar obavijestiti države članice o akcijama koje su poduzete u vezi s navodima u vezi sa nekim osobljem UNRWA-e, a mi ćemo, naravno, saslušati njihovu zabrinutost", rekao je njegov glasnogovornik Stephane Dujarric novinarima uoči razgovora. “Generalni sekretar će ponovo naglasiti važnost humanitarnog rada koji UNRWA svakodnevno obavlja u Gazi i regionu.”

Više od deset zemalja, uključujući najvećeg donatora, Sjedinjene Države, najavilo je obustavu finansijske podrške UNRWA-i dok se istraga provodi. UNRWA kaže da suspenzije iznose 444 miliona dolara prihoda.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller rekao je novinarima u utorak da je oko 300.000 dolara trenutno zamrznuto u sredstvima namijenjenim UNRWA. Buduće finansiranje ove godine zavisilo bi od ishoda istrage i koraka poduzetih u UNRWA.

“Moramo vidjeti fundamentalne promjene prije nego što nastavimo sa direktnim finansiranjem UNRWA”, rekla je Thomas-Greenfield novinarima. “I kao što znate, ne bismo trebali dozvoliti da to zamagli sjajan posao koji radi UNRWA.”

Sigrid Kaag, nova viša humanitarna i rekonstrukcijska koordinatorica UN-a za Gazu, rekla je novinarima nakon svog prvog sastanka s Vijećem sigurnosti u utorak da trenutno, “ne postoji način da bilo koja organizacija može zamijeniti ili zamijeniti ogroman kapacitet, strukturu, UNRWA, njihove sposobnosti i njihovo znanje o stanovništvu u Gazi.”

UNRWA zapošljava 13.000 uglavnom palestinskog osoblja u Gazi. Nastavio je sa radom od 7. oktobra kako bi pružio određenu pomoć za skoro 2 miliona raseljenih Palestinaca. Više od 150 osoblja UNRWA ubijeno je u borbama između Izraela i Hamasa. Međutim, UN kažu da bi pomoć uskoro mogla biti ugrožena ako se finansiranje ne nastavi.

Od desetak službenika koje je Izrael umiješao u smrtonosne napade, UN je odmah otpustio devetoricu, potvrđeno je da je jedan mrtav, a zvaničnici razjašnjavaju identitet još dvojice. UN su odmah otvorile internu istragu.

Izrael je godinama kritizirao UNRWA-u, navodeći da je Hamas koristio škole koje vodi agencija za terorističke aktivnosti i da promovišu antiizraelski nastavni plan i program. Od napada 7. oktobra, izraelski zvaničnici optužuju neke službenike agencije da proslavljaju napade na društvenim mrežama.

Israel Calls to Disband UNRWA
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Hamas je proglašen terorističkom organizacijom od strane Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Evropske unije i drugih.

UNRWA je pružila osnovne usluge, uključujući medicinsku njegu i obrazovanje, za palestinske porodice koje su pobjegle ili su protjerane iz današnjeg Izraela tokom rata 1948. oko stvaranja zemlje. Oni sada žive u izgrađenim izbjegličkim kampovima u Gazi, na Zapadnoj obali koju su okupirali Izrael, Jordanu, Libanu i Siriji.

U Washingtonu je kongresni podkomitet održao saslušanje o radu agencije u utorak.

Republikanski predstavnik Brian Mast optužio je UNRWA-u da direktno i indirektno podržava “Hamas i druge terorističke organizacije na više različitih načina”, uključujući dopuštanje Hamasovih tunela i raketnih bacača ispod njihovih škola i drugih objekata – optužba koju je UNRWA odbacila.

Demokratska zastupnica Susan Wild složila se da se agencija suočava s "krizom kredibiliteta bez presedana", ali je rekla da je važno da stanovništvo Gaze, koja je u teškoj humanitarnoj krizi, ne plati veću cijenu zbog akcije desetak loši pojedinci.

Nekoliko demonstranata je bilo u prostoriji za saslušanje, uključujući grupu Code Pink, i vikali su dok su zakonodavci govorili. Neki demonstranti su nosili plave košulje na kojima je pisalo "Sada primirje" i podigli ruke koje su bile obložene crvenom supstancom koja je trebala da liči na krv.

Dopisnica VOA-e Margaret Besheer izvještavala je iz Ujedinjenih naroda, a Nike Ching iz VOA-e doprinijela je izvještavanju iz State Departmenta. Neke informacije za ovaj izvještaj dali su The Associated Press, Agence France-Presse i Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG