Linkovi

Austrija, posljednja u nizu, obustavila financiranje palestinske pomoći


Palestinski muškarci koriste invalidska kolica za transport vreća brašna koje distribuira Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć i rad (UNRWA), u Rafahu u južnom pojasu Gaze 29. januara 2024.
Palestinski muškarci koriste invalidska kolica za transport vreća brašna koje distribuira Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć i rad (UNRWA), u Rafahu u južnom pojasu Gaze 29. januara 2024.

Austrija je u ponedjeljak postala posljednja zemlja koja je obustavila dodatna sredstva za palestinsku humanitarnu agenciju UN-a, dan nakon što je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao zemlje da nastave finansiranje pomoći raseljenim osobama u Gazi kojima je pomoć očajnički potrebna.

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je priopćenje u kojem poziva agenciju, poznatu kao UNRWA, i Ujedinjene narode da "provedu sveobuhvatnu, brzu i potpunu istragu o navodima" da je desetak humanitarnih radnika igralo ulogu u oktobarskom napadu Hamasa na Izrael.

Najmanje 10 drugih zemalja, koje zajedno čine oko 60% finansiranja UNRWA-e, obustavilo je finansiranje. Te zemlje uključuju Sjedinjene Države, Australiju, Britaniju, Kanadu, Finsku, Njemačku, Italiju, Japan, Holandiju i Švicarsku.

Norveška je u nedjelju saopćila da će, iako dijeli zabrinutost zbog ovih navoda, nastaviti s finansiranjem agencije.

“UNRWA je spas za milione ljudi u dubokoj nevolji u Gazi, kao iu širem regionu”, rekao je norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide na X.

Guterres je upozorio da će bez adekvatnog finansiranja UNRWA-e pomoć za više od 2 miliona Palestinaca u Gazi biti smanjena već u četvrtak, 1. februara.

"Odvratna navodna djela ovih članova osoblja moraju imati posljedice", rekao je Guterres u izjavi, dodajući da bi se mogli suočiti s krivičnim gonjenjem. Devet humanitarnih radnika je odmah otpušteno, potvrđeno je da je jedan mrtav, a zvaničnici razjašnjavaju identitet još dvojice.

Ipak, Guterres je rekao: “Desetine hiljada muškaraca i žena koji rade za UNRWA, mnogi u nekim od najopasnijih situacija za humanitarne radnike, ne bi trebalo biti kažnjeno. Užasne potrebe očajne populacije kojoj služe moraju se zadovoljiti."

Izrael je odmah zamjerio Guterresu što je pozvao na nastavak palestinske pomoći. Gilad Erdan, ambasador jevrejske države u UN-u, rekao je da je Guterres "još jednom dokazao da mu sigurnost građana Izraela nije zaista važna".

Concerns of Gaza Famine as Countries Suspend Funding to UNRWA
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

“Nakon godina u kojima je ignorirao dokaze koji su mu lično predočeni o podršci i umiješanosti UNRWA u huškanje i terorizam, i prije nego što je proveo opsežnu istragu kako bi locirao sve teroriste Hamasa u UNRWA-i, pozvao je da finansira organizaciju koja je duboko kontaminirana terorizmom“, rekao je Erdan.

Hamas je proglašen terorističkom organizacijom od strane Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Evropske unije i drugih. Izrael kaže da je u napadu grupe 7. oktobra ubijeno 1.200 ljudi.

“Svaka zemlja koja nastavi financirati UNRWA prije sveobuhvatne istrage organizacije trebala bi znati da bi njen novac mogao biti upotrijebljen za terorizam, a pomoć koja će biti prebačena UNRWA-i mogla bi stići do terorista Hamasa umjesto do stanovnika Gaze”, zaključio je Erdan. .

Agencija UN-a pruža osnovne usluge, uključujući medicinsku njegu i obrazovanje, za palestinske porodice koje su pobjegle ili su protjerane iz današnjeg Izraela tokom rata od 1948. Oni sada žive u izgrađenim izbjegličkim kampovima u Gazi, na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, Jordanu, Libanu i Siriji.

Do spora oko finansiranja pomoći Palestincima došlo je nakon što su dva visoka američka zvaničnika izjavila da se pregovarači približavaju sporazumu o prekidu vatre koji će zaustaviti borbe između Izraela i Hamasa na dva mjeseca i dovesti do oslobađanja preostalih 100-ak talaca od Hamasa u Gazi.

Novi uvjeti sporazuma zahtijevali bi oslobađanje preostalih žena, starijih i ranjenih talaca u prvoj fazi od 30 dana, ali detalji o oslobađanju muškaraca nisu jasni. Sporazum na čekanju također poziva Izrael da dozvoli više humanitarne pomoći u Gazi.

Direktor američke Centralne obavještajne agencije Bill Burns sastao se u nedjelju u Parizu s Davidom Barneom, šefom izraelske obavještajne agencije Mossad, katarskim premijerom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem i šefom egipatske obavještajne službe Abbasom Kamelom kako bi razgovarali o mogućem prekidu vatre.

Više od 100 talaca oslobođeno je krajem novembra tokom jednosedmičnog prekida vatre u zamjenu za 240 Palestinaca koje je Izrael zatvorio. Ali od tada, borbe su neprestane i nijedan talac više nije oslobođen.

Izraelska vojska saopćila je u ponedjeljak da je izvela zračne napade na područje Khan Younis, u južnoj Gazi, dok su kopnene operacije ubile militante i u centralnoj i sjevernoj Gazi.

Izraelska vojska je takođe saopštila da je "terorista izveo napad" pored izraelske baze na sjeveru Izraela, a zatim su ga izraelske trupe ubile nakon što je izašao iz vozila i pokušao da napadne izraelske snage sjekirom.

U izraelskoj kontraofanzivi nakon napada Hamasa 7. oktobra ubijeno je više od 26.000 Palestinaca, prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima, dok su također uništeni golemi dijelovi Gaze i raseljeno skoro 85% stanovništva teritorije.

Neke informacije za ovaj izvještaj dali su The Associated Press, Agence France-Presse i Reuters.

XS
SM
MD
LG