Linkovi

Palestinski broj poginulih u Gazi porastao preko 25.000, ne nazire se kraj ratu između Izraela i Hamasa


Rafah, Gaza, nakon izraelskog zračnog napada
Rafah, Gaza, nakon izraelskog zračnog napada

Broj palestinskih poginulih u Gazi od više od tri mjeseca rata između Izraela i vladara Hamasa na toj teritoriji porastao je preko 25.000, saopštilo je u nedjelju Ministarstvo zdravlja Gaze.

Najmanje 178 tijela dovezeno je u bolnice u Gazi u 24 sata, zajedno sa skoro 300 ranjenih, prema Ministarstvu zdravlja Ashraf al-Qidra.

Žene i djeca su glavne žrtve u ratu između Izraela i Hamasa, prema Ujedinjenim nacijama.

Rat je počeo iznenadnim napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra, u kojem su palestinski militanti ubili oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i uzeli oko 250 talaca, uključujući muškarce, žene i djecu.

Izrael je odgovorio tronedeljnom vazdušnom kampanjom, a zatim kopnenom invazijom na sjevernu Gazu koja je sravnila čitava naselja. Kopnene operacije su sada fokusirane na južni grad Khan Younis i izgrađene izbjegličke kampove u centralnoj Gazi koji datiraju iz rata 1948. oko stvaranja Izraela.

Oko 85% stanovništva Gaze napustilo je svoje domove, a stotine hiljada se sklonilo u skloništa i šatorske kampove pod upravom UN-a u južnom dijelu male obalne enklave. Zvaničnici UN-a kažu da četvrtina stanovništva od 2,3 miliona gladuje jer samo mala količina humanitarne pomoći dolazi zbog borbi i izraelskih ograničenja.

Ministarstvo zdravlja Gaze kaže da je ukupno 25.105 Palestinaca ubijeno na toj teritoriji od 7. oktobra, a još 62.681 je ranjeno. Al-Qidra je rekao da mnoge žrtve ostaju zatrpane pod ruševinama izraelskih napada ili u područjima gdje medicinari ne mogu doći do njih.

Ministarstvo ne pravi razliku između civila i boraca u broju poginulih, ali kaže da su oko dvije trećine ubijenih bile žene i maloljetnici.

Izraelska vojska kaže da je ubila oko 9.000 militanata, bez pružanja dokaza, i krivi Hamas za visok broj smrtnih slučajeva civila jer se bori u gustim stambenim četvrtima.

Vojska kaže da je 195 njenih vojnika ubijeno od početka ofanzive na Gazu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će nastaviti ofanzivu dok Hamas ne bude demontiran i svi taoci ne budu vraćeni.

Gotovo polovina zarobljenika puštena je tokom sedmičnog primirja u novembru u zamjenu za oslobađanje desetina Palestinaca koje je Izrael zatvorio. Izrael kaže da je oko 130 i dalje u zarobljeništvu, ali se vjeruje da je samo oko 100 još uvijek živo.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG