Linkovi

Ukrajina: Eskalacija nasilja poremetila rad humanitaraca


Povrijeđena stanovnica Kijeva
Povrijeđena stanovnica Kijeva

Ujedinjene nacija i druge međunarodne organizacije u Ukrajini saopštile su da su ruski raketni napadi na gradove širom zemlje poremetili njihove humanitarne napore na terenu.

Rusija je gađala Kijev i druge gradove intenzitetom koji nije viđen od kako su ruske snage pokušale da zauzmu ukrajinsku prijestonicu na početku rata koji traje više od sedam mjeseci.

Moskva je saopštila da su pogođeni energetski, komandni i komunikacioni ciljevi u znak odmazde za, kako navodi, terorističke napade Kijeva.

"Napadi, za koje je Rusija preuzela odgovornost, pogodili su humanitarne operacije širom Ukrajine, a naročito sputali kretanje humanitarnih radnika i isporuku hitnih zaliha na istoku zemlje, gdje je građanima očajnički potrebna pomoć", saopštila je u izvještaju humanitarna kancelarija Ujedinjenih nacija.

Međunarodni komitet Crvenog krsta, koji ima oko 700 radnika na 10 lokacija širom zemlje i isporučuje pomoć i lijekove, prethodno je saopštio da je privremeno prekinuo operacije. Drugi portparol Crvenog krsta kasnije je dodao da je rad na terenu privremeno zaustavljen, ali da su humanitarni radnici nastavili da obavljaju ostale obaveze i da će "nastaviti da se kreću čim bude bezbjedno".

Norveški savjet za izbjeglice takođe je saopštio da je zaustavio humanitarne operacije u Ukrajini dok ne bude bezbjedno da se nastave, ističući da će to uticati na raspodjelu zaliha uoči zime.

"Ne možemo da pomognemo ugroženim zajednicama dok se naši humanitarni radnici kriju od bombi i u strahu su od novih napada", rekao je generalni sekretar savjeta Jan Egeland.

"Ljudi su očajni zato što su morali danas da prestanu s radom. Nadam se da ćemo nastaviti da radimo već sutra", rekao je Egeland kasnije u intervjuu za agenciju Reuters.

Takođe je naglasio da je zabrinut zbog posljedica poremećaja po starije, od kojih su mnogi previše slabi da negdje drugo potraže utočište.

Portparol UNHCR-a rekao je da su operacije te agencije nastavljene, a da se osoblje krilo u skloništima tokom sirena.

XS
SM
MD
LG