Linkovi

G7 'neće priznati okupaciju Krima'


FILE PHOTO: A vessel sails past a bridge connecting the Russian mainland with the Crimean Peninsula across the Kerch Strait, Crimea November 26, 2018. REUTERS/Pavel Rebrov/File Photo
FILE PHOTO: A vessel sails past a bridge connecting the Russian mainland with the Crimean Peninsula across the Kerch Strait, Crimea November 26, 2018. REUTERS/Pavel Rebrov/File Photo

G7 neće priznati "pokušaje Rusije da dobije legitimitet za okupaciju" Krima, saopštila je 18. marta grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta dok su sve veće napetosti u odnosima sa Moskvom.

"Nedvosmisleno osuđujemo privremenu okupaciju Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja od Rusije", navodi se u saopštenju. "Ne priznajemo i nećemo priznati pokušaje Rusije da dobije legitimitet za tu okupaciju", dodaje G7.

To saopštenje je u skladu sa onim što je američki predsjednik Joe Biden rekao krajem februara da "nikada" neće prihvatiti rusku aneksiju Krima.

Biden je 17. marta nazvao ruskog predsjednika Vladimira Putina "ubicom" što je naljutilo Moskvu.

U sukobima ruskih i ukrajinskih snaga poginulo je više od 13.000 ljudi od 2014. godine kada je Rusija anektovala Krim, a proruske snage na istoku Ukrajine pobunile se protiv vlasti u Kijevu.

"Sedam godina nakon nezakonite aneksije Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja od Rusije, potvrđujemo nepokolebljivu podršku i posvećenost nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u međunarodno priznatim granicama", istakli su ministri spoljnih poslova zemalja G7 (Njemačka, Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija), kao i visoki predstavnik Evropske unije.

Oni ističu da je Rusija, "upotrebom sile nad teritorijalnim integritetom Ukrajine, otvoreno prekršila međunarodno pravo i prekršila te principe".

Zemlje G7 su istakle da se "oštro protive kontinuiranoj destabilizaciji Ukrajine od Rusije, a posebno njenim potezima u oblastima Donjecka i Luganska i pored obaveza koje je preuzela u okviru sporazuma iz Minska".

U saopštenju se ističe da je potrebna "puna primjena sporazuma iz Minska". "Rusija je sukobljena strana na istoku Ukrajine, a ne posrednik", poručuje G7.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG