Linkovi

NATO pokreće plan za odbranu Baltika


The NATO symbol in front of the glass facade of the new NATO headquarters in Brussels on Thursday, April 19, 2018.
The NATO symbol in front of the glass facade of the new NATO headquarters in Brussels on Thursday, April 19, 2018.

Sjevernoatlantski savez (NATO) pokrenuo je proces odbrambenog plana Poljske i baltičkih zemalja nakon što je Turska odbacila svoje prigovore, saopštili su zvaničnici Litvanije, Poljske i Francuske, prenosi Reuters. 

Tursko ministarstvo odbilo je komentarisati ovu informaciju.

Plan odbrane Poljske, Litvanije, Latvije i Estonije, čiji su detalji povjerljivi, sastavljen je na njihov zahtjev nakon što je Rusija anektirala Krim u Ukrajini 2014. godine. U decembru je usvojen tokom NATO samita u Londonu.

No, Turska nije dopuštala šefovima NATO-a da sprovedu plan, osim ako ne priznaju kurdske snage Jedinicu narodne odbrane (YPG) u sjevernoj Siriji kao terorističku organizaciju.

“Turci su odustali od svojih prigovora”, izjavio je u srijedu službenik francuskog Ministarstva oružanih snaga.

Diplomata NATO-a rekao je da sada planovi napokon dogovoreni.

Iako nije jasno da li je Turska dobila ikakve ustupke zbog priznanja sporazuma, drugi NATO diplomata rekao je da je Ankara prihvatila plan nakon pritiska 29 ostalih saveznika krajem prošlog mjeseca.

Odbrambeni plan Poljske i baltičkih zemalja, poznat kao ‘Obrambeni orao’ nema direktnog uticaja na strategiju Turske u Siriji.

“Donošenje političke odluke, koja je postignuta u Londonu, je uspjeh za cijeli NATO”, rekao je litvanski ministar odbrane Raimundas Karoblis.

Turska je započela svoju ofanzivu na sjeveru Sirije nakon što su Sjedinjene Države u oktobru prošle godine povukle hiljadu svojih vojnika. NATO saveznici iz Ankare smatraju da napadi potkopavaju borbu protiv takozvane ‘Islamske države’.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG