Linkovi

Freedom House: Globalna ekspanzija autoritarne vladavine


Globalna sloboda suočava se sa velikim prijetnjama, a napadi na liberalne demokratije su sve veći, navodi se u novom izvještaju organizacije Freedom House iz Sjedinjenih Država.

Ovaj izvještaj svake godine procjenjuje stanje slobode za 195 zemalja i 15 teritorija, te ih na osnovu 25 indikatora rangira u tri kategorije: slobodne, djelimično slobodne i neslobodne.

„Autoritarni režimi su postali učinkovitiji u kooptiranju ili zaobilaženju normi i institucija namijenjenih podršci osnovnim slobodama, te u pružanju pomoći drugima koji žele učiniti to isto. U zemljama s dugo uspostavljenom demokratijom, unutarnje snage su iskoristile nedostatke u svojim sistemima, izobličavajući nacionalne politike za promovisanje mržnje, nasilja i neobuzdane moći. One zemlje koje su se borile u prostoru između demokratije i autoritarizma u međuvremenu sve više naginju prema potonjem“, centralni je zaključak izvještaja „Sloboda u svijetu 2022“.

Autori procjenjuju da se globalni poredak nalazi na prelomnoj tački i da će autoritarni model prevladati ukoliko branitelji demokratije ne budu sarađivali kako bi garantovali slobodu svim ljudima. Dodatno navode i da su sve te prijetnje po demokratiju rezultat 16-ogodišnjeg nazadovanja u globalnoj slobodi.

„Ukupno 60 država zabilježilo je pad u protekloj godini, a samo 25 je napredovalo. U ovom trenutku oko 38% globalne populacije živi u neslobodnim zemljama, što je najviše od 1997. godine. Samo oko 20% živi u slobodnim zemljama“, pokazatelji su iz izvještaja.

„Demokratija je u stvarnoj opasnosti u cijelom svijetu", kaže Michael J. Abramowitz, predsjednik Freedom Housea. „​Autoritarci postaju smjeliji, dok su demokratije potisnute. Demokratske vlade se moraju okupiti kako bi se suprotstavile autoritarnim zloupotrebama i podržale hrabre branitelje ljudskih prava koji se bore za slobodu širom svijeta.“

Bosna i Hercegovina (BiH) je označena kao „djelimično slobodna“ država, a u izvještaju se spominje samo na jednom mjestu, u kontekstu premijera Mađarske Viktora Orbana, za kojeg piše da vodi ksenofobičnu propagandu, prezire demokratska načela i odbacuje međunarodne standarde o ljudskim pravima.

„Orban je pozajmio podršku brojnim evropskim partnerima koji dijele njegove poglede, štiteći ih od potencijalnih sankcija Evropske unije. Među onima koji od toga imaju korist je i Milorad Dodik, nacionalistički lider Srba u BiH, koji je gušio domaće neslaganje i gurao ka odvajanju Republike Srpske od multietničke bosanske države“, stoji u analizi.

Većina zemlja regiona također nosi oznaku „djelimično slobodnih“. Od onih koje su u bližem okruženju BiH, a u 2021. godini su zabilježile posebno negativne trendove, spomenuta je Slovenija, uz konstataciju da je populistička vlada Janeza Janše „povećala neprijateljstvo prema organizacijama civilnog društva i medija, te nastavila podrivati nezavisne institucije i vladavinu prava“.

Među onima koji su zabilježili najveći pad u proteklih deset godina su Turska, Mađarska, Srbija, Azerbejdžan, ali i Sjedinjene Države.

Autori također ukazuju da su tokom 21. stoljeća protivnici demokratije uporno radili na razaranju internacionalnog reda i ograničenja koja je on nametao na njihove ambicije: „Plodovi njihove siline sada su evidentni. Lideri Kine, Rusije i drugih diktatura uspjeli su u promjeni globalnih poticaja, ugrožavajući konsenzus da je demokratija jedini održiv put ka prosperitetu i sigurnosti“.

Kao jedan od ključnih nalaza izvještaja istaknuta je saradnja autoritarnih lidera, uzimajući za primjer saradnju kineskih i ruskih predstavnika u Ujedinjenim nacijama s ciljem slabijeg međunarodnog odgovora na vojne udare u Mijanmaru i Sudanu, kao i podršku Rusije bjeloruskom lideru Aleksandru Lukašenku.

„Autoritarci postaju drskiji u svojim napadima na ljudska prava u zemlji i inozemstvu, što bi trebao biti poziv na akciju za sve koji cijene svoja prava i prava svojih bližnjih", kaže Sarah Repucci, potpredsjednica istraživanja i analiza u Freedom Houseu. „Autokrate u Pekingu i Moskvi žele upotrijebiti oznaku 'demokratije' kako bi povećali vlastiti kredibilitet, istovremeno potkopavajući stvarnu demokratiju u svijetu. Krajnje je vrijeme da demokratske vlade pređu s riječi na djela. Globalna sloboda i prosperitet su u pitanju.”

Cjelokupan izvještaj možete pročitati ovdje.

XS
SM
MD
LG