Linkovi

Freedom House: Pandemija izgovor za gušenje slobode na internetu


Freedom House map
Freedom House map

Vlade širom svijeta iskoristile su pandemiju korona virusa kao pokriće za uvođenje restriktivnijeg online nadzora, za prikupljanje podataka, cenzuru kritičnog govora i izgradnju novih tehnoloških sistema društvene kontrole, navodi organizacija Freedom House (FH) u svom najnovijem izvještaju o procjeni slobode na internetu (Freedom on Net, 2020).

Brzo i bez kontrole, uvođenje vještačke inteligencije i biometrijskog nadzora tokom pandemije u cilju rješavanja krize javnog zdravlja stvorilo je nove rizike za ljudska prava, upozorava Freedom House.

Internet slobode u padu su već desetu godinu za redom. U periodu od juna 2019. do maja 2020. od 65 analiziranih država, sloboda u cyber prostoru pogoršana je u 26 država. Najveći pad zabilježen je u Mjanmaru, Kirgistanu, Indiji, Ekvadoru i Nigeriji.

Zbog iznošenja kritičkih stavova ili nepovoljnih statistika i informacija tokom pandemije, u najmanje 45 država svijeta zabilježena su hapšenja novinara, aktivista i drugih javnih ličnosti. Između ostalih država, takvi primjeri zabilježeni su u Venecueli, Turskoj i Egiptu.

Takođe, Vlade u najmanje 28 država svijeta cenzurisale su web siteove kao i objave na društvenim mrežama kako bi spriječile objavljivanje nepovoljnih zdravstvenih statistika, navode o korupciji ili druge sadržaje u vezi sa COVID-19, navodi FH u izvještaju.

Smartphone aplikacije za praćenje kontakata zaraženih ili kontrolu karantina primjenjene su u 54 zemlje. Svega nekoliko država, pri tom, ima efikasne mehanizme koji štite lične podatke od potencijalnih zloupotreba kako od strane vlasti tako i od predstavnika privatnog sektora.

Ipak, nijedna država, navodi FH, nije zauzela toliko agresivan pristup krizi u javnom zdravstvu usljed pandemije, kao Kina. Ova zemlja je inače već šest godina zaredom na vrhu liste država koje u najvećem obimu guše slobodu izražavanja putem interneta.

Kineske vlasti nisu koristile tehnologiju samo za upravljanje pandemijom već su je koristile i kako bi sprečile širenje informacija o zdravlju iz nezavisnih izvora ili onih koje su u suprotnosti sa stavovima i podacima zvaničnika
Freedom House

Na zloupotrebu pandemije nisu imuni ni lideri demokratski utemeljenih država. Freedom house navodi da su i one uvele “proizvoljne zabrane za popularne strane aplikacije, zahtijevajući od vlasnika tih kompanija da podatke skladište na lokalnim serverima“.

Među, demokratski utemeljenim državama kritike Freedom House bilježe i Sjedinjene Američke Države (SAD). Ova organizacija navodi da internet slobode u SAD četvrtu godinu za redom bilježe nazadovanje.

“Online sfera bila je preplavljena ispolitizovanim dezinformacijama, zapaljivim sadržajem i opasnim dezinformacijama, koje je nekada propagirao i sam predsjednik SAD Donald Trump”, zaključuju u FH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG