Linkovi

Freedom House: Rekordan broj hapšenja zbog objava na internetu


Ilustracija
Ilustracija

Broj zemalja u kojima su korisnici interneta hapšeni i maltretirani zbog svojih objava dostigao je rekord izmešu juna 2020. i maja 2021. godine, navodi se u izvještaju Freedom Housea objavljenom u utorak (21. septembar), izvještava AFP.

Digitalna prava bilježe pad u svijetu 11. godinu zaredom, navodi ova američka nevladina organizacija.

Izvještaj procjenjuje nivo slobode interneta u različitim zemljama, posebno uzimajući u obzir ograničenja pristupa ili pokušaje manipulacija internet debatama.

"Ove godine, korisnici interneta suočili su se sa fizičkim napadima u znak odmazde za svoje aktivnosti na mreži u 41 zemlji", navodi izvještaj.

Ukupno 20 zemalja blokiralo je pristup internetu svojim građanima u jednoj godini.

Tokom posmatranog perioda u negativnom kontekstu se izdvajaju situacije u Mijanmaru i Bjelorusiji u kojima je bilo prekida struje u cilju blokade interneta.

Prava na internetu najmanje su kršena na Islandu, koji je ispred Estonije i Kostarike.

Kina je i dalje na čelu zemalja koje manipulišu internetom zbog cenzure, borbe protiv anonimnosti online i zatvaranja disidenata koji su aktivni na internetu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG