Linkovi

Upotreba fosilnih goriva dostigla novi rekord u 2023. godini


Rafinerija Olmeka u Paraisu, Meksiko, 30. novembra 2023. Uprkos pozivima za više obnovljive energije, potrošnja fosilnih goriva je porasla 2023. godine.
Rafinerija Olmeka u Paraisu, Meksiko, 30. novembra 2023. Uprkos pozivima za više obnovljive energije, potrošnja fosilnih goriva je porasla 2023. godine.

Globalna potrošnja fosilnih goriva i energetske emisije dostigle su rekordne vrijednosti u 2023. godini, čak i kada se udio fosilnih goriva u globalnom energetskom miksu blago smanjio u toku godine, navodi se u izvještaju Statistički pregled svjetske energije objavljenom u četvrtak.

Rastuća potražnja za fosilnim gorivima uprkos povećanju obnovljivih izvora energije mogla bi da bude prepreka za prelazak na energiju sa nižim emisijama ugljenika pošto globalno povećanje temperature dostigne 1,5C (2,7F), prag iznad kojeg naučnici kažu da uticaji kao što su porast temperature, suša i poplave postati ekstremniji.

"Nadamo se da će ovaj izvještaj pomoći vladama, svjetskim liderima i analitičarima da krenu naprijed, sa jasnim pogledom na izazov koji je pred nama", rekao je Roman Debar iz konsultantske kuće Karni.

Prošla godina je bila prva puna godina preusmjeravanja tokova ruske energije sa Zapada nakon invazije Moskve na Ukrajinu 2022. godine, a takođe i prva puna godina bez velikih ograničenja kretanja povezanih sa pandemijom kovida 19.

Ukupna globalna potrošnja primarne energije dostigla je najviši nivo od 620 eksadžula, navodi se u izvještaju (eksadžul je jednak 1018 džula). Emisije su po prvi put premašile 40 metričkih gigatona CO2, kaže se.

"U godini u kojoj smo vidjeli da doprinos obnovljivih izvora energije dostiže novi rekord, sve veća globalna potražnja za energijom znači da je udio koji dolazi od fosilnih goriva ostao praktično nepromijenjen", rekao je Simon Virley iz konsultantske kuće KPMG.

Izvještaj je zabilježio promjene trendova u upotrebi fosilnih goriva u različitim regionima. U Evropi, na primjer, udio energije iz fosilnih goriva pao je ispod 70 odsto po prvi put od industrijske revolucije.

"U naprednim ekonomijama, primjećujemo znake da potražnja za fosilnim gorivima dostiže vrhunac, što je suprotnost od ekonomija na globalnom jugu u kojima ekonomski razvoj i poboljšanje kvaliteta života nastavljaju da podstiču rast (upotrebe) fosilnih goriva", rekao je izvršni direktor Instituta za energetiku Nick Wait.

Institut za energetiku, zajedno sa konsultantskim kućama KPMG i Karni, objavio je godišnji izvještaj od 2023. Oni su prošle godine preuzeli dužnost od BP-a, koji je od 1950-ih bio autor izvještaja, mjerila za energetske profesionalce.

Fosilna goriva su činila skoro sav rast potražnje u Indiji 2023. godine, navodi se u izvještaju, dok je u Kini upotreba fosilnih goriva porasla za šest odsto na novi maksimum.

Ali Kina je takođe činila više od polovine globalnog prirasta u proizvodnji obnovljive energije prošle godine.

"Nevjerovatno je što Kina dodaje više obnovljivih izvora energije nego ostatak svijeta zajedno", rekao je novinarima Virley iz KPMG-a.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG