Linkovi

Predsjednica Evropske komisije: Ruske snage su počinile ratne zločine


Šef diplomatije EU Josep Borrell i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom posete Buči, u predgrađu Kijeva, Ukrajina, 7. aprila 2022.
Šef diplomatije EU Josep Borrell i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom posete Buči, u predgrađu Kijeva, Ukrajina, 7. aprila 2022.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen​ rekla je u subotu da su ruske snage počinile ratne zločine gađajući civile u Ukrajini, ali je rekla da advokati moraju da istraže incidente.

Napuštajući Ukrajinu nakon posjete, rekla je da je u petak svojim očima vidjela razaranja u gradu Buča kod Kijeva. Tim forenzičara počeo je u petak ekshumaciju masovne grobnice u kojoj se nalaze tijela civila za koje lokalni zvaničnici kažu da su ubijeni dok su Rusi okupirali grad.

"Moj instinkt kaže: Ako ovo nije ratni zločin, šta je ratni zločin? Ali, ja sam ljekarka po obrazovanju i advokati moraju pažljivo da istraže", rekla je von der Leyen​ novinarima u vozu koji je u subotu krenuo iz Ukrajine.

"Također smo svojim očima mogli da vidimo da je razaranje u gradu usmjereno na živote civila. Stambene zgrade nisu vojni cilj", rekla je ona, misleći na Buču.

Moskva je odbacila optužbe Ukrajine i zapadnih zemalja o ratnim zločinima i negirala da je ciljala civile u, kako Kremlj naziva "specijalnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju i "denacizaciju" svog susjeda.

Kremlj je u utorak saopštio da su navodi da su ruske snage pogubile civile u Buči "monstruozan falsifikat" sa ciljem da ocrni rusku vojsku.

U petak, istog dana kada su von der Leyen​i Josep Borrell, šef diplomatije EU, posjetili Kijev i njegova predgrađa, Ukrajina i njeni saveznici okrivili su Rusiju za raketni napad u kojem su poginule najmanje 52 osobe na željezničkoj stanici Kramatorsk u istočnoj Ukrajini.

Rusko ministarstvo odbrane prenijelo je novinsku agenciju RIA da je rakete za koje se tvrdi da su pogodile stanicu Kramatorsk koristila samo ukrajinska vojska i da ruske oružane snage nisu imale ciljeve u Kramatorsku u petak.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Khan rekao je prošlog mjeseca da je otvorio istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG