Linkovi

Najnovije

Florida, Texas i druge države obaraju rekorde po broju oboljelih od COVID-19

Health care workers work at a walk-up COVID-19 testing site during the coronavirus pandemic, Friday, July 17, 2020, in Miami Beach, Fla.
Health care workers work at a walk-up COVID-19 testing site during the coronavirus pandemic, Friday, July 17, 2020, in Miami Beach, Fla.

Američka država Florida prijavila je u nedjelju 12.000 novih slučajeva koronavirusa što je peti dan zaredom da je broj registrovanih novooboljelih građana premašio 10.000.

Do sada je u Sjedinjenim Državama od posljedica COVID-19 preminulo više od 140.000 ljudi.

Države Florida i Texas, ali i druge južne ili zapadne države, iz dana u dan obaraju rekorde po broju oboljelih, javlja agencija Reuters.

Donald Trump, predsednik Sjedinjenih Država, izjavio je u nedjelju da se država adekvatno nosi sa pandemijom virusa.

“Širom zemlje postoje manja i velika žarišta. Djeluje da Florida postaje žarište – ali stvar će biti pod kontrolom”, rekao je Trump u intervjuu televiziji Fox.

Američki predsjednik je ponovio svoju tvrdnju da će virus nestati.

“Na kraju ću biti u pravu. Virus će nestati i ja ću biti u pravu”, rekao je Trump.

President Donald Trump speaks during an event on regulatory reform on the South Lawn of the White House, Thursday, July 16, 2020, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)
President Donald Trump speaks during an event on regulatory reform on the South Lawn of the White House, Thursday, July 16, 2020, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)

Sjedinjene Države su, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, u nedjelju imale 3,7 miliona oboljelih građana – što približno odgovara zbiru oboljelih u tri najpogođenije države poslije SAD-a – Brazilu, Indiji i Rusiji.

Stručnjaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozoravaju da bi broj slučajeva, kako oboljelih tako i smrtnih, mogli biti u porastu tokom predstojeće jeseni i zime.

Gotovo svih dvadeset modela koje je ta ustanova razvila u namjeri da predvidi kretanje situacije sa pandemijom – predviđa porast broja smrtnih slučajeva u narednim nedjeljama.

Brojke zabilježene širom Sjedinjenih Država ukazuju da se pandemija razbuktava – bilo da je riječ o porastu broja oboljelih, smrtnih slučajeva, hospitalizacija ili testova čiji je ishod pozitivan.

Najmanje četrnaest država prijavilo je rekordne brojeve pacijenata koji su prebačeni na bolničko liječenje – uključujući i Alabamu, Arizonu, Georgiju, Floridu, Sjevernu Karolinu, Nevadu i Texas.

Međutim, američki predsjednik rekao je da nije saglasan sa mišljenjem Roberta Redfielda, direktorom Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, koji je rekao da će predstojeća jesen i zima biti jedan od najtežih perioda američkog sistema javnog zdravstva – pošto će se bolnice, osim SA COVID-19, baviti i slučajevima sezonskog gripa.

“Ja to ne znam i mislim da ne zna ni on”, rekao je TrUmp televiziji Fox.

In this Tuesday, June 30, 2020 file photo, Dr. Anthony Fauci, director of the National Institute for Allergy and Infectious Diseases, prepares to testify before a Senate Health, Education, Labor and Pensions Committee hearing on Capitol Hill…
In this Tuesday, June 30, 2020 file photo, Dr. Anthony Fauci, director of the National Institute for Allergy and Infectious Diseases, prepares to testify before a Senate Health, Education, Labor and Pensions Committee hearing on Capitol Hill…

Istovremeno, doktora Anthonyja Faucija, najviše rangiranog stručnjaka za zarazne bolesti, označio je osobom koja, kako se izrazio, malo više alarmira.

Fauci je prethodno upozorio da bi dnevni broj novoutvrđenih slučajeva koronavirusa u SAD-u mogao isnositi 100.000 ukoliko se ne preduzmu neophodni koraci za zaustavljanje virusa. U prosjeku broj dnevnih novootkrivenih slučajeva iznosi 60.000 – u četvrtak ih je bilo 77.299.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), drugi dan zaredom, izvijestila je o rekordnom porastu broja potvrđenih slučajeva koronavirusa u svijetu.

U posljednja 24 sata broj oboljelih je veći za 259.848, objavio je WHO.

Prethodni, rekordni broj novooboljelih, WHO je objavio u petak - iznosio je 237.743 registrovanih slučajeva koronavirusa.

See all News Updates of the Day

Olovo: Posljednji učenik škole koja nestaje

Olovo: Posljednji učenik škole koja nestaje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

Osmogodišnji Mahir Behlulović je jedini učenik u područnoj školi u selu Petrovići kod Olova. U savladavanju gradiva mu pomaže učitelj Samir, koji je i njegov najbolji prijatelj. Nakon Mahira, škola će se zatvoriti jer je neće imati ko pohađati.

Texas: Šumski požari van kontrole zatvorili postrojenje za nuklearno oružje

Požar u Teksasu
Požar u Teksasu

Niz šumskih požara zahvatio je Teksas Panhandle rano u srijedu, što je dovelo do evakuacije, isključivanja struje za hiljade ljudi i zatvaranja postrojenja za nuklearno oružje, jer su jak vjetar, suha trava i neuobičajeno visoke temperature podstakle požare.

Nepoznati broj kuća i drugih objekata u okrugu Hutchinson oštećen je ili uništen, rekli su lokalni zvaničnici za hitne slučajeve. Glavni objekat koji sastavlja i rastavlja američki nuklearni arsenal zatvorio je svoje operacije u utorak navečer.

Evakuisali smo naše osoblje sa lokacije, uz obilje opreza“, rekao je Laef Pendergraft, portparol Kancelarije za proizvodnju Nacionalne administracije za nuklearnu bezbjednost u Pantexu tokom konferencije za novinare. “Ali mi imamo dobro opremljenu vatrogasnu jedinicu koja je obučena za ove scenarije, koja je na licu mjesta, nadgleda i spremna je ako dođe do bilo kakve stvarne vanredne situacije na lokaciji tvornice.

Pantex je oko 27 kilometara sjeveroistočno od Amarilla i 515 kilometara sjeverozapadno od Dallasa. Od 1975. to je glavno mjesto za montažu i demontažu svojih atomskih bombi u SAD-u. Posljednju novu bombu sastavio je 1991. dok je rastavljao hiljade.

Republikanski guverner Greg Abbott izdao je deklaraciju o katastrofi za 60 okruga jer je najveći požar, požar Smokehouse Creek, izgorio skoro 400 kvadratnih milja (1.040 kvadratnih kilometara), prema Texas A&M Forest Service. To je više nego dvostruko veće od požara u ponedjeljak.

Vlasti nisu saopštile šta je moglo izazvati požar, koji je zahvatio slabo naseljene okruge okružene valovitim ravnicama.

"Teksašane se poziva da ograniče aktivnosti koje bi mogle izazvati varnice i poduzmu mjere opreza kako bi zaštitili svoje najmilije", rekao je Abbott.

Šumski požar u Teksasu
Šumski požar u Teksasu

Vremenska prognoza dala je nadu za vatrogasce - niže temperature, manje vjetra i moguće kiše u četvrtak. Ali za sada je situacija u nekim oblastima bila teška.

U Borgeru, zajednici od oko 13.000, 40kilometara sjeverno od Pantexa, osoblje hitnih službi okruga Hutchinson planiralo je konvoj koji će odvesti evakuisane iz jednog skloništa u drugo prije očekivanih nestanka struje i temperatura tokom noći.

Kako su naredbe za evakuaciju rasle, okružni i gradski službenici su prenosili uživo na Facebooku i pokušavali odgovoriti na pitanja uspaničenih stanovnika. Zvaničnici su ih molili da uključe hitna upozorenja na svojim mobilnim telefonima i budu spremni za hitnu evakuaciju. Oni su opisali da je na nekim putevima vatra s obje strane i rekli su da su resursi iscrpljeni do krajnjih granica.

Senator iz savezne države Teksas Kevin Sparks rekao je da je izdata naredba za evakuaciju za Canadian, grad od oko 2.000, oko 160 kilometara sjeveroistočno od Amarilla. Kasnije u utorak, ured šerifa okruga Hemphill pozvao je sve koji su ostali da se sklone u mjestu ili u gimnaziju jer su putevi zatvoreni.

Istočno, vatrogasni službenici preko granice u oblasti Durham, Oklahoma, također su ohrabrili ljude da se evakuišu zbog požara.

Evakuacije su se dešavale i u Skellytownu, Wheeleru, Allisonu i Briscoeu, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi u Amarillu.

Oko 65 km jugozapadno od Kanade, gradski zvaničnici Pampe na Facebooku su predložili da se stanovnici evakuišu na jug i rekli da su autobusi dostupni. Zvaničnici su rekli da se osoblje još uvijek bori s vatrom u utorak navečer, ali da se stanovnici Pampe mogu vratiti kućama.

"Uspjeli su zaustaviti vatru sjeverno od grada", rekli su zvaničnici meteorološke službe na X-u.

Na zapadu je barem nekim stanovnicima malog grada Fritch u okrugu Hutchinson rečeno da napuste svoje domove u utorak poslijepodne zbog još jednog požara koji je zahvatio autoput.

Sve južno od autoputa 146 u Fritchu evakuišite odmah!“ objavili su gradski zvaničnici.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenja za nekoliko drugih država u središnjem dijelu zemlje, jer su jaki vjetrovi od preko 60 km/h u kombinaciji s toplim temperaturama, niskom vlažnošću i suhom zimskom vegetacijom stvorili uslove za šumske požare.

U centralnoj Nebraski, kosilica je izazvala požar u preriji koji je spalio ogroman travnjak otprilike veličine najvećeg državnog grada Omahe, rekli su državni zvaničnici u utorak.

"Mjesec crne historije" - iskustva odrastanja u Americi

"Mjesec crne historije" - iskustva odrastanja u Americi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

U Sjedinjenim Državama je mjesec crnačke istorije. U Los Angelesu postoji izložba crnih umjetnika koji dijele svoja iskustva odrastanja u Americi.

Američka vojska ukida hiljade radnih mjesta u velikoj rekonstrukciji

Pentagon
Pentagon

Američka vojska smanjuje broj svojih snaga za oko 24.000, ili skoro 5%, i restrukturira se kako bi bila u stanju da se bolje bori u sljedećem velikom ratu, jer se služba bori s nedostatkom regrutacije koji je onemogućio dovođenje dovoljno vojnika da popuni sve poslove.

Smanjenje će se uglavnom odnositi na već prazna radna mjesta – ne na stvarne vojnike – uključujući poslove u vezi s protupobunjenicima koji su narasli tokom ratova u Iraku i Afganistanu, ali danas nisu toliko potrebni. Oko 3.000 rezova dolazilo bi do vojnih snaga za specijalne operacije.

U isto vrijeme, međutim, plan će dodati oko 7.500 vojnika u druge kritične misije, uključujući jedinice za protuzračnu odbranu i protiv-dronove i pet novih radnih grupa širom svijeta s poboljšanim sposobnostima za cyber, obavještajne i dalekometne napade.

Sekretar vojske Christine Wormuth rekla je da su ona i general Randy George, načelnik vojske, radili na smanjenju broja mjesta na kojima su imali prazna ili viška mjesta.

Udaljavamo se od borbe protiv terorizma i protiv pobunjenika. Želimo da budemo pripremljeni za borbene operacije velikih razmjera”, rekla je Wormuth novinarima u utorak. “Tako smo pogledali gdje postoje dijelovi strukture snaga koji su vjerovatno više povezani s protupobunjenicima, na primjer, a koji nam više nisu potrebni."

George je dodao da su čelnici vojske uradili dosta analiza kako bi odabrali mjesta za rezanje.

Stvari koje želimo da nemamo u našoj formaciji su zapravo stvari za koje ne mislimo da će nas učiniti uspješnim na bojnom polju u budućnosti,” rekao je on.

Prema vojnom dokumentu, služba je “značajno prestrukturirana” i nema dovoljno vojnika da popune postojeće jedinice. Rezovi su, kako se navodi, "prostori" i vojska neće tražiti od vojnika da napuste snage.

Umjesto toga, odluka odražava realnost da vojska godinama nije bila u stanju popuniti hiljade praznih radnih mjesta. Dok vojska, kako je trenutno strukturirana, može imati do 494.000 vojnika, ukupan broj aktivnih vojnika trenutno je oko 445.000. Prema novom planu, cilj je da se u narednih pet godina dovede dovoljno vojnika da se dostigne nivo od 470.000.

Planirani remont dolazi nakon dvije decenije rata u Iraku i Afganistanu koji je prisilio vojsku da se brzo i dramatično proširi kako bi popunila brigade poslane na bojište. To je uključivalo ogromnu protupobunjeničku misiju u borbi protiv Al-Qaide, Talibana i grupe Islamska država.

Vremenom se fokus vojske pomjerio na konkurenciju velikih sila od strane protivnika kao što su Kina i Rusija, i prijetnje iz Irana i Severne Koreje. A rat u Ukrajini pokazao je potrebu za većim naglaskom na sistemima protivvazdušne odbrane i visokotehnološkim sposobnostima kako za korištenje tako i za suzbijanje dronova u zraku i na moru.

Vojni čelnici su rekli da su pažljivo pregledali sve specijalnosti službe u potrazi za mjestima za podrezivanje. I ispitali su tekuće napore da se vojska modernizuje, novim oružjem visoke tehnologije, kako bi se utvrdilo gdje bi se dodatne snage trebale fokusirati.

Prema planu, Vojska će smanjiti oko 10.000 mjesta za inženjere i slične poslove koji su bili vezani za misije borbe protiv pobunjenika. Dodatnih 2.700 rezova će doći iz jedinica koje se ne raspoređuju često i koje se mogu smanjiti, a 6.500 će doći sa raznih obuka i drugih pozicija.

Također će biti oko 10.000 radnih mjesta izrezano iz konjičkih eskadrila, borbenih timova Stryker brigade, borbenih timova pješadijskih brigada i brigada za pomoć snagama sigurnosti, koje se koriste za obuku stranih snaga.

Promjene predstavljaju značajan pomak za vojsku u pripremi za borbene operacije velikih razmjera protiv sofisticiranijih neprijatelja. Ali oni također naglašavaju velike izazove u regrutaciji sa kojima se suočavaju sve vojne službe.

U prošloj fiskalnoj godini, koja je završila 30. septembra, mornarica, vojska i vazduhoplovstvo nisu ispunile svoje ciljeve regrutacije, dok su marinci i male svemirske snage ispunile svoje ciljeve. Vojska je dovela nešto više od 50.000 regruta, što je znatno manje od javno izrečenog „rastegnutog cilja“ od 65.000.

Prethodne fiskalne godine, vojska je takođe propustila cilj za upis u vojsku za 15.000. Te godine cilj je bio 60.000.

Kao odgovor, služba je prošle jeseni pokrenula sveobuhvatnu reviziju svog zapošljavanja kako bi se više fokusirala na mlade ljude koji su proveli vrijeme na fakultetu ili traže posao na početku svoje karijere. I formira novu profesionalnu snagu regruta, umjesto da se oslanja na vojnike koji su nasumično dodijeljeni.

U razgovoru o promjenama u to vrijeme, Wormuth je priznala da služba nije dobro zapošljavala "već mnogo godina nego što bi se moglo pomisliti samo gledajući naslove u posljednjih 18 mjeseci." Služba, rekla je, nije ispunila svoj godišnji cilj za nove ugovore o angažovanju od 2014. godine.

Kakav je život ruskih političkih zatvorenika?

Ispred ruske ambasade u Varšavi, Poljska, u petak, 16. februara 2024. (AP Photo/Czarek Sokolowski)
Ispred ruske ambasade u Varšavi, Poljska, u petak, 16. februara 2024. (AP Photo/Czarek Sokolowski)

Za političke zatvorenike kao što je Kara-Murza, život u ruskim kaznenim kolonijama je mračna realnost fizičkog i psihičkog pritiska, nedostatka sna, nedovoljne hrane, zdravstvene zaštite koja je loša ili jednostavno uskraćena, i vrtoglavog skupa proizvoljnih pravila.

Vladimir Kara-Murza je mogao samo da se nasmije kada su zvaničnici u Kaznenoj koloniji broj 6 neobjašnjivo stavili mali ormarić u njegovu ionako skučenu betonsku ćeliju, pored kreveta na sklapanje, stolice, lavaboa i klozeta.

Taj trenutak crnog humora došao je jer je u njega jedino morao da pohrani četkicu za zube i šolju, rekla je njegova supruga Jevgenija, pošto opozicionom aktivistu nije bilo dozvoljeno da ima lične stvari u samici.

Drugi put, rekla je, Kara-Murzi je rečeno da pokupi svoju posteljinu sa druge strane hodnika - osim što zatvorenici moraju držati ruke iza leđa kad god su izvan ćelije.

Kako ga je trebao pokupiti? Sa svojim zubima?" Jevgenija Kara-Murza rekla je za agenciju Associated Press. Kada je uzeo plahte, pojavio se čuvar sa kamerom i rekao mu da je prekršio pravila, čime je uvedena veća disciplina.

Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza prisustvuje sudskom ročištu u Moskvi
Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza prisustvuje sudskom ročištu u Moskvi

Ovaj mjesec je donio zapanjujuće vijesti iz udaljene arktičke kaznene kolonije, jednog od najstrožih objekata u Rusiji: još uvijek neobjašnjivu smrt Alekseja Navalnog, najžešćeg neprijatelja Kremlja.

Niko u ruskom zatvorskom sistemu nije bezbjedan“, kaže Grigorij Vajpan, advokat Memorijala, grupe osnovane da dokumentuje represiju u Sovjetskom Savezu, posebno iz staljinističkog zatvorskog sistema poznatog kao gulag.

Za političke zatvorenike situacija je često gora, jer država ima za cilj da ih dodatno kazni, ili dodatno izoluje od svijeta, ili učini sve da im slomi duh”, rekao je Vaypan. Njegova grupa broji 680 političkih zatvorenika u Rusiji.

Kara-Murza je prošle godine osuđen za izdaju zbog osude rata u Ukrajini. On služi 25 godina, što je najstroža kazna za kritičara Kremlja u modernoj Rusiji, i među rastućim je brojem disidenata koji se drže u sve težim uslovima pod političkim udarima predsjednika Vladimira Putina.

NASLJEĐE GULAGA

Bivši zatvorenici, njihovi rođaci i zagovornici ljudskih prava slikaju sumornu sliku zatvorskog sistema koji je potekao iz SSSR-ovog gulaga, što je dokumentovao Aleksandar Solženjicin u „Jedan dan iz života Ivana Denisoviča“ i „Arhipelag Gulag“.

Dok prolazi kroz reforme, „manje-više još uvijek ima okosnicu sovjetskog sistema“, kaže Oleg Kozlovksy, istraživač za Rusiju Amnesty Internationala.

Zatvorenici najčešće žive u barakama sa zbijenim krevetima na sprat. Konstantin Kotov, aktivista koji je od 2021. do juna 2022. proveo više od godinu dana u Kaznenoj koloniji broj 2 u Vladimirskoj oblasti — zatvoru Navalnog — prisjeća se skučenih odaja i do 60 muškaraca po sobi.

Ni pandemija to nije promijenila, rekao je Kotov za AP. Maske su bile potrebne od 6 do 22 sata, ali sumnja da su mnogo pomogle. “Svako malo ljudi su imali visoku temperaturu. Odvezeni su u ambulantu, pa vraćeni i to je to”, rekao je on.

Obroci su osnovni i nezadovoljavajući.

Doručak je bio kašasta kaša, ručak supa sa malo ili bez mesa, pire krompir i mesni ili riblji kotlet; kao i večera, rekao je Kotov. Zatvorenici dobijaju dva jaja nedeljno, a voće i povrće su bili luksuz koji se skoro uvijek rasprodao na zatvorskim kioscima, dodao je.

Obrok nije dovoljan, a često je i nejestiv. Tako da skoro niko ne živi samo od obroka”, rekao je jednom Navalni. Supruga je opisala njegove obroke kao kašu za doručak, supu i kašu za ručak i kašu sa haringom za večeru.

Dodatna hrana se prodaje, ili rođaci mogu slati pakete, u granicama. Oni u kaznenim ćelijama ne dobijaju pakete.

Kaznena kolonija broj 2, poznata po svojim posebno teškim uslovima, u Pokrovu, u Vladimirskoj oblasti, 85 kilometara istočno od Moskve, Rusija, 28. februara 2021. godine.
Kaznena kolonija broj 2, poznata po svojim posebno teškim uslovima, u Pokrovu, u Vladimirskoj oblasti, 85 kilometara istočno od Moskve, Rusija, 28. februara 2021. godine.

Postoji strogi režim poslova i dužnosti, kao što je čišćenje.

Andrej Pivovarov, koji služi četiri godine zbog vođenja zabranjene političke organizacije, mora da čisti svoju samicu nekoliko sati dnevno i da sluša snimak zatvorskih propisa, kaže njegova supruga Tatjana Usmanova. Ali on ne može da radi oboje u isto vrijeme, ili da završi brzo i odmori se, dodala je ona. Čuvari koji gledaju putem CCTV-a kažnjavaju prekršioce pravila.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG