Linkovi

Članovima biračkih odbora širom SAD stigle koverte sa fentanilom


Izborni štab u Ohaju, ilustracija
Izborni štab u Ohaju, ilustracija

Nadležni u SAD istražuju ko je članovima biračkih odbora u nekoliko saveznih država slao koverte sa fentanilom i drugim supstancama, što je posljednja u nizu prijetnji sa kojom se suočavaju izborni zvaničnici.

Takva pisma su prijavljena u najmanje tri države - Džordžiji, Oregonu i Vašingtonu. Među onima koji su dobili pisma su i članovi odbora iz okruga Fulton u Džordžiji, koji uključuje i Atlantu i smatra se jednom od najvećih glasačkih jedinica u državi koja može da odluči izbore. Sekretar te savezne države Bret Rafenspreger rekao je da su u biračke odbore poslate doze antidota - naloksona, kao mjera opreza.

"Ovo je domaći terorizam i mora biti osuđen od strane svih zvaničnika i onih koji žele to da budu", rekao je republikanac Rafenspreger.

Vlasti u okrugu Lejn u Oregonu istražuju ko je slao pisma sa sumnjivim supstancama u srijedu. Niko od članova odbora, ko je došao u kontakt sa kovertama, nije imao nikakve negativne posljedice po zdravlje, rekla je Devon Ešbridž, portparolka izbornog okruga Lejn.

Nadležni u državi Vašington objavili su da su četiri glasačka mjesta evakuisana u srijedu zbog prijetnji, što je odložilo brojanje glasova. Članovi biračkih odbora u okruzima oko Sijetla dobili su pisma sa sumnjivim supstancama, među kojima je bio i fentanil. U jednom slučaju otkriveno je da je riječ o sodi bikarboni.

Članovi biračkog odbora u okrugu Pirs dobili su i poruku koja je "imala veze sa zaustavljanjem glasanja", rekao je policijski portparol Vilijam Mjuz. On je dodao da "nije utvrđena veza sa nekim kandidatom, religijskom grupom ili političkim pitanjem".

Sekrtar države Washington Stiv Hobs ocijenio je da je riječ o "aktima terorizma jer se prijeti izbornom procesu".

Sekretarijat za pravosuđe SAD i Američka pošta objavili su da istražuju šta se dogodilo.

Fentanil je droga koja je 50 puta jača od heroina i uzrokovala je do sada neviđen broj umrlih od predoziranja u SAD. Pokazalo se, međutim, da je rizik od umiranja kada su doze male - veoma nizak.

Predsjednik izborne komisije okruga Fulton, Rob Pits, rekao je da su članovi biračkih odbora u tom okrugu mete prijetnji još od izbora 2020. godine, kada je Donald Trump tvrdio da su izbori pokradeni. Džordžiju je u tijesnoj trci tada dobio Joe Biden.

Dio krivičnog postupka koji se vodi protiv Trampa i još 17 njegovih saradnika u okrugu Fulton, baziran je na prijetnjama članovima izbornih štabova.

Mnogi birački odbori širom zemlje su već preduzeli dodatne mjere bezbjednosti poslije prijetnji na izborima 2020. i lažnih predlozi

To je "tužna realnost" što se prijeti članovima biračkih odbora, kazao je Dejvid Beker, bivši tužilac u Sekretarijatu za pravosuđe.

"Iako je jasno da ovaj napad ne može da uzrokuje ozbiljne posljedice, jasno je da mu je cilj da teroriše članove biračkih odbora", kaže Beker.

XS
SM
MD
LG