Linkovi

SAD: Demokrate pobijedile u nekoliko država


Izbori 2023, Ohajo
Izbori 2023, Ohajo

Demokrate su imale mnogo dobrih vijesti za proslavu na izborima održanim u utorak i još dokaza da mogu pobijediti u utrkama usredotočenim na nacionalnu debatu o abortusu.

Pristalice prava na abortus pobijedile su u Ohaju, a demokratski guverner Kentakija, uspio je zadržati svoj položaj tako što je vodio kampanju o reproduktivnim pravima i predstavljao svog protivnika kao ekstremistu.

Demokrata je dobio otvoreno mjesto u Vrhovnom sudu Pensilvanije nakon kampanje sa obećanjem da će podržati prava na abortus.

A Demokrate su preuzele i potpunu kontrolu nad Zastupničkim domom savezne države Virginije,što je onemogućilo republikance da usvoje nova ograničenja abortusa i nanijelo poraz guverneru Glennu Youngkinu.

Ove pobjede medjutim neće biti dovoljne da se demokrate osjećaju sigurno na predsjedničkim izborima sljedeće godine. Istina je da lokalni izbori i oni na nivoima saveznih država imaju utjecaja i na izbore 2024. Medjutim, dva velika imena - Joe Biden i Donald Trump - ovog puta nisu bila na glasačkom listiću. Način na koji ih gledaju Amerikanci bit će veliki faktor u oblikovanju utrke sljedeće godine.

Evo nekoliko ključnih rezultata glasanja u utorak.

Demokrate su zabilježile dvije rane pobjede u utorak navečer u Kentuckyju i Ohaju, državama koje su glasale za Trumpa 2020. U obje države, abortus je bio glavno pitanje kampanje.

Guverner Kentakija Andy Beshear ponovo je izabran u državi u kojoj je Trump osvojio 26 postotnih poena. Beshear je u debatama i televizijskim reklamama kritizirao stavove o abortusu svog republikanskog protivnika, državnog tužioca Daniela Camerona. Jedna Beshearova reklama je prikazivala ženu koja je pobacila nakon što ju je očuh silovao u dobi od 12 godina, izražavajući nevjericu u Cameronovo protivljenje abortusu u slučajevima silovanja i incesta.

U Ohaju, glasačka mjera za očuvanje prava na abortus usvojena je u državi koju je Trump dobio za osam procentnih poena 2020. Republikanci su već pokušali da poremete tu mjeru raspisivanjem neobičnog referenduma u avgustu kako bi otežali donošenje glasačkih mjera, inicijativu koju su glasači u Ohaju potpuno odbili.

Dan McCaffery osvojio je otvoreno mjesto u Vrhovnom sudu Pensilvanije nakon što se pozicionirao kao branilac prava na abortus. A u Virginiji, demokrati su zadržali državni Senat i preokrenuli kontrolu nad Zastupničkim domom Virginije.

Rezultati ukazuju na transformaciju političkog pejzaža otkako je konzervativna većina američkog Vrhovnog suda prošle godine poništila savezno pravo na abortus. Mjere prava na pobačaj su usvojene u mnoštvu država jer su neke druge države pod upravom republikanaca uvele nove zabrane postupka.

Pravo na abortus možda nije dovoljno snažno pitanje da bi se izbori promijenili. Nekoliko republikanskih guvernera koji su podržali nove zabrane , uspjeli su na izborima svojih saveznih država prošle godine, uključujući Mikea DeWinea iz Ohaja, Rona DeSantisa sa Floride i Grega Abbotta iz Teksasa.

Ali abortus je u utorak bio ključno pitanje širom zemlje. I to bi trebalo da brine republikance u trkama sljedeće godine.

Bila je to dobra noć za demokrate nakon niza pobjeda na vanrednim izborima i nakon boljeg učinka u prošlogodišnjim poluizborima, koji su obično porazni za stranku na vlasti u Washingtonu.

Demokrate su imale dobre rezultate na nedavnim vanrednim izborima i bolje nego što se očekivalo 2022. Sve se više čini da stranka počinje sa pozicije snage. Ali nije jasno da se to prevodi na njegovog 80-godišnjeg predsjednika, koji se suočava u kojeg Amerikanci imaju sve manje povjerenja u pogledu njegovog radnog učinka i toga da li je prestar za drugi mandat.


Glenn Youngkin izbio je na političku scenu 2021. godine, odnijevši pobjedu kao republikanski guverner Virdžinije, države koju je Biden lako osvojio prethodne godine. Nastupajući umjereno, Youngkin je izazvao glasine da bi mogao čak i ući na predsjedničke predizbore kao republikanski kandidat, nakon ovomjesečnih izbora.

Umjesto toga, Youngkin je rekao da će se fokusirati na parlamentarne izbore 2023. i osvajanje pune republikanske kontrole nad vladom Virdžinije. Stvari nisu išle onako kako se nadao.

Youngkin je prikupio desetke miliona dolara za republikance kako bi odbranili svoju većinu u Zastupničkom domu Virdžinije i osvojili kontrolu nad Senatom, koju su demokrati držali usko od 2021. Među stvarima koje bi zakonodavno tijelo moglo učiniti s tom većinom, rekao je, bila je usvajanje 15 -sedmičnu zabranu abortusa koju je favorizovao.

Stranka je uložila velika sredstva na malo vjerovatno mjesto: Mississippi, gdje je Brandon Presley, najpoznatiji kao drugi rođak Elvisa Presleya, izazivao republikanskog guvernera Tatea Reevesa.

Stranka se nadala da bi Presleyjeva slavna ličnost i političke vještine, zajedno s promjenom stoljetne odredbe prvobitno osmišljene da spriječi crne kandidate da pobjeđuju na utrkama u cijeloj državi, mogle predstavljati malo vjerovatnu pobjedu. Ali nije bilo tako. Reeves je pobedio.

Politički kandidati srušili su barijere u nekoliko pobjeda u utorak.

Bivši Bidenov pomoćnik u Bijeloj kući Gabe Amo postat će prvi Afro-Američki član Kongresa s Rhode Islanda nakon pobjede na vanrednim izborima u prvom kongresnom okrugu te države.

Sin zapadnoafričkih imigranata, Amo je izašao sa septembarskih predizbornih izbora koji su imali 12 kandidata da bi naslijedio poslanika Davida Cicillinea u penziji. Amo je u utorak pobijedio republikanca Gerryja Leonarda, veterana marinaca, u demokratskom okrugu.

A Philadelphia će imati svoju prvu gradonačelnicu nakon što je demokrata Cherelle Parker pobijedila republikanca Davida Oha u velikom demokratskom gradu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG