Linkovi

Zdravstveni radnici, ranjive skupine prioritet za vakcinaciju u FBiH


A woman holds a small bottle labeled with a "Coronavirus COVID-19 Vaccine" sticker and a medical syringe in this illustration taken Oct. 19, 2020.
A woman holds a small bottle labeled with a "Coronavirus COVID-19 Vaccine" sticker and a medical syringe in this illustration taken Oct. 19, 2020.

Prva prioritetna skupina za vakcinaciju protiv bolesti COVID-19 u Federaciji BiH bit će zdravstveni radnici, ranjive skupine i osoblje koje se brine za ranjive skupine, izjavio je 4. decembra 2020. godine Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH.

Federacija BiH, jedan od dva bh. entiteta, se predbilježila za nabavku 800,000 doza vakcina kada one budu dostupne, navodi Musa na internet stranici ministarstva.

Bosna i Hercegovina je osigurala oko 13 miliona dolara za nabavku oko milion i dvjesta hiljada vakcina u Covax sistemu nabavke, koje bi trebale biti dovoljne za oko 20 odsto stanovništva.

„Prva prioritetna skupina za vakcinaciju protiv bolesti COVID -19... bit će zdravstveni radnici, ranjive skupine i osoblje koje se brine za ranjive skupine. Ranjive skupine su osobe starije od 65 godina u socijanim ustanovama za zbrinjavanje, starije osobe i osobe koje imaju hronične bolesti, a koje imaju značajno veći rizik od razvijanja teških oblika bolesti i smrtnih ishoda“, rekao je Musa.

On navodi da „rezultati o učinkovitosti vakcina protiv bolesti COVID 19 pružaju optimizam“, ali naglašava da zaštita koju vakcina pruža protiv zaraze možda neće spriječiti prenos na druge osobe.

„Zbog toga, i kada vakcine budu dostupne, COVID-19 će nastaviti biti uzrok zabrinutosti. Učinkovite javnozdravstvene mjere, kao što su nošenje zaštitnih maski, održavanje socijalne distance, ograničena okupljanja će biti potrebni još jedno izvjesno vrijeme i kada vakcine budu dostupne i kada počne vakcinacija“, rekao je Musa.

Prema planu vakcinacije, predviđena upravljačka struktura za provođenje imunizacije podrazumijeva koordinacione odbore, operativne timove i timove za vakcinaciju.

U aktivnostima provođenja cjepljenja pandemijskim cjepivom potrebno je iskoristiti postojeće sisteme za upravljanje vakcinama i informacijama, kao i izvršiti potrebna prilagođavanja.

„U Federaciji BiH postoje registrirani veleprometnici sa odgovarajućim kapacitetima za adekvatno skladištenje i distribuciju spomenutog broja vakcina i obezbjeđivanje hladnog lanca,“ navodi Musa.

Ključna odgovornost operativnih timova, odnosno odgovornih osoba za logistiku, će biti planiranje i upravljanje operacijama lanaca opskrbe.

"S tim u vezi, prilikom planiranja nabavke vakcina, potrebno je uzeti u obzir sve parametre koji mogu uticati na distribuciju, skladištenje i administraciju vakcina u ambulantama primarne zdravstvene zaštite“, dodaje Musa.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je 3.161 uzorak, od kojih su 832 pozitivna na SARS-CoV-2.

XS
SM
MD
LG