Linkovi

Trump naredio General Motorsu proizvodnju respiratora


Predsjednik SAD Donald Trump, Foto: (AP Photo/Alex Brandon)
Predsjednik SAD Donald Trump, Foto: (AP Photo/Alex Brandon)

Američki predsjednik Donald Trump naredio je kompaniji General Motors da počne da proizvodi respiratore za oboljele od koronavirusa, pozivajući se na zakon o odbrambenoj proizvodnji navodi se u saopštenju.

Ovim zakonom predsjedniku se omogućava da primora kompanije da u vanrednim okolnostima osposobe industrijski sektor za potrebe bezbjednosti zemlje.

Trump je u saopštenju naveo da General Motors "gubi vrijeme" i da je neophodna akcija kako bi se spasili životi Amerikanaca i dodao da će ta odluka omogućiti bržu proizvodnju respiratora.

"Danas sam potpisao dekret kojim naređujem ministru zdravstva da se posluži Zakonom o vojnoj proizvodnji i zahtijevam od General Motorsa da pristanu, izvedu i daju prednost saveznim ugovorima za respiratore", rekao je Trump.

Trump je ranije izjavljivao da korištenje ovakvog zakona nije potrebno jer su se kompanije dobrovoljno ponudile kako bi pomogle u borbi protiv širenja koronavirusa.

On je, međutim naveo da je virus uzeo previše maha i da to onemogućava da se postupci ugovaranja odvijaju normalno.

Nakon toga je na Tviteru napisao da je General Motors smanjio broj respiratora koje je obećao da će da isporuči, sa 40.000 na 6.000 i da su tražili povoljnije cijene.

Istakao je da General Motors "mora odmah da otvori svoju glupo napuštenu fabriku u Lordstau u Ohaju ili neku drugu i da hitno počne proizvodnju respiratora".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG