Linkovi

Požari u Evropi: "Klimatske promjene utiču na sve"


Požari u Francuskoj
Požari u Francuskoj

Vlasti širom južne Evrope bore se da uspostave kontrolu nad šumskim požarima koji su zahvatili Španiju, Grčku i Francusku, u kojima je stradalo više od stotinu ljudi. Naučnici za ovakve vremenske katastrofe krive klimatske promjene.

ŠPANIJA - U Španiji su požari gašeni iz helikoptera, a temperatura je bila iznad 40 stepeni Celzijusa.

Stanovnici doline Jerte, u centalnom dijelu zemlje, šokirani su što njihov inače hladan kraj liči na polusušni jug Španije.

„Klimatske promjene utiču na sve“, rekao je stanovnik Migel Anhel Tamajo.

Studija objavljena u časopisu Environmental Research: Climate zaključila je da je velika vjerovatnoća da klimatske promjene pogoršavaju toplotne talase.

Više od 1.000 smrtnih slučajeva do sada je registrovano u toplotnom talasu koji je trajao skoro nedelju dana u Portugalu i Španiji. Temperature u Španiji dostigle su čak 45,7 stepeni Celzijusa.

Meteorološka služba te zemlje je saopštila da se očekuje da toplotni talas prestane u ponedeljak, ali da će temperature i dalje ostati "nenormalno visoke".

Stanovnici Leirie u Portugalu napuštaju svoje domove zbog šumskih požara
Stanovnici Leirie u Portugalu napuštaju svoje domove zbog šumskih požara

U Francuskoj su se šumski požari sada proširili na 11.000 hektara u jugozapadnom regionu Žironde, a više od 14.000 ljudi je evakuisano, saopštile su regionalne vlasti.

Francuska je izdala crvena upozorenja za nekoliko regiona, a stanovnici su pozvani „da budu izuzetno oprezni“.

U Italiji, gde su proteklih dana buknuli manji požari, prognostičari očekuju da će narednih dana temperature biti iznad 40 stepeni.

Slične temperature zabilježene su u Portugalu, gdje je od toplotnog talasa umrlo 659 ljudi. O toj zemlji je već vladala ekstremna suša.

Visoke temperature, veće od rekordnih 37,8 stepeni iz 2019, prognoziraju se u Velikoj Britaniji. Britanska nacionalna meteorološka prognoza izdala je svoje prvo crveno upozorenje na "ekstremne vrućine" za dijelove Engleske.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG