Linkovi

Za gašenje požara u BiH zatražena pomoć iz Hrvatske


Ilustracija
Ilustracija

Vijeće ministara BiH donijelo je u ponedjeljak, 18. jula, odluku o traženju međunarodne pomoći u gašenju požara na jugu zemlje. Od Hrvatske je zatraženo slanje kanadera sa posadom koju će primiti organi civilne zaštite u BiH, saopćilo je Vijeće ministara BiH nakon vanredne telefonske sjednice.

Ova odluka je donosena s ciljem pomoći stanovništvu u općinama Čitluk, Čapljina i Konjic, na jugu Bosne i Hercegovine, gdje je zbog nepristupačnog terena otežano gašenje velikih požara.

Požari s kojima se nekoliko dana bore vatrogasci na području Čitluka i Konjica još su aktivni.

"Razbuktao nam se požar na Dubravama, trenutno je pod kontrolom, ali za minutu možemo izgubiti nadzor radi prejakog vjetra koji nam stvara probleme", kazo je zapovjednik vatrogasaca u Čitluku Silvio Ostojić.

Prethodno je upućen i zahtjev za pomoć u gašenju iz zraka. Za gašenje požara na području Konjica, koji je aktivan četvrti dan, angažirana su dva helikoptera Oružanih snaga BiH.

"Pokušavamo lokalizirati požar, teško je procijeniti koliko je opožareno područje. Velika je površina, nepristupačan teren, a dio je i miniran. Samo se iz zraka može gasiti ", kazao je Feni Adis Hadžialić iz Civilne zaštite Konjic.

Podsjećamo, ranije u nekoliko slučajeva požara nije bilo angažiranja helikoptera Oružanih snaga BiH, jer za to suglasnost nije dao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG