Linkovi

Mađarska blokirala 50 milijardi eura EU pomoći za Ukrajinu


Mađarski premijer Viktor Orban
Mađarski premijer Viktor Orban

Evropska unija nije uspjela da postigne konsenzus o ključnom paketu pomoći od 50 milijardi eura za Ukrajinu pošto je Mađarska stavila veto na tu odluku u noći između četvrtka i petka, nanijevši udarac odbrani te zemlje poslije historijske odluke EU o otvaranju pregovora o članstvu u EU sa Kijevom.

Nekoliko sati ranije na dvodnevnom samitu EU u Briselu, druge članice su zaobišle protivljenje mađarskog premijera Viktora Orbana pozivu EU tako što su ga natjerale da napusti prostoriju, otvarajući put procesu pridruživanja dok je Ukrajina u ratu protiv Rusije.

EU je također odobrila 12. paket sankcija Rusiji zbog invazije, rekao je predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel.

Iako će pregovori o članstvu vjerovatno trajati godinama i neće početi odmah, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je sporazum na mreži X kao "pobejdu Ukrajine. Pobjedu za cijelu Evropu. Pobjedu koja motiviše, inspiriše i jača".

Zelenski je također čestitao Moldaviji kojoj je također odobren početak pristupnih pregovora.

Lideri EU su također dodijelili status kandidata za članstvo u EU Gruziji i naveli da će otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom kada dostigne "neophodan stepen usklađenosti" sa uslovima za članstvo.

Orban, koji je obećao da će blokirati otvaranje pregovora o članstvu za Ukrajinu, rekao je da se Mađarska uzdržala od odluke nakon što je vidjela da 26 drugih zemalja "insistira" na tome.

Zvaničnici su rekli da je Orban bio trenutno odsutan na "unaprijed dogovoren i konstruktivan način" kada je odluka donijeta.

Mađarski premijer, koji održava tople odnose sa Putinom, i dalje smatra da je ta odluka "potpuno besmislena, iracionalna i pogrešna", naveo je on na Facebooku.

Orban je, međutim, nastavio da se opire predloženom paketu finansijske pomoći EU.

Michel je rekao da se "26 lidera saglasilo" oko pomoći, ali je u referenci na Orbana rekao da "jedan lider ne može da se saglasi".

On je naveo da švedski lider još treba da se konsultuje s poslanicima po pitanju budžeta i dodao da će lideri EU ponovo razmotriti pitanje pomoći Ukrajini na samitu "početkom sljedeće godine", ali da još treba razraditi detalje.

Samit se održava 14. i 15. decembra samo nekoliko dana nakon što je Zelenski posjetio Washington gdje nije uspio da ubijedi republikance u američkom Kongresu da deblokiraju kritični vojni i ekonomski paket vrijedan 60 milijardi dolara za Ukrajinu.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće John Kirby rekao je novinarima u Washingtonu da je Ukrajini sada potrebna pomoć.

On je također rekao da se nada da su republikanci u Predstavničkom domu koji drže paket vojne pomoći za Ukrajinu čuli poruku predsjednika Rusije Vladimira Putina u četvrtak tokom njegove godišnje konferencije za štampu i pozivanja.

Putin nije pokazivao znake popuštanja, rekavši da njegovi ciljevi ostaju isti. Ruski predsjednik je također rekao da podrška Ukrajini sa Zapada "može da prestane u nekom trenutku i da se očigledno bliži kraju malo po malo".

Izvještaj zasnovan na informacijama Reutersa, AP-a i AFP-a.
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG