Linkovi

EU strahuje od širenja nuklearnog oružja zbog spora SAD-Rusija


Ministri inostranih poslova Evropske Unije izrazili su u petak zabrinutost od širenja nuklearnog oružja nakon najave SAD da će se povući iz jednog o ključnih sporazuma o njegovom ograničavanju. Washington optužuje Rusiju da krši pomenuti ugovor.

Očekuje se da će Trumpova administracija u petak veče objaviti odluku o napuštanju sporazuma o raketama srednjeg dometa (INF), koji je potpisala sa Sovjetskim Savezom 1987. godine.

Dogovorom dvije supersile zabranjena je proizvodnja, testiranje i razmještanje krstarećih i balističkih raketa dometa između 500 i 5,500 kilometara.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku pozvala je obje strane da poštuju ugovor.

„Mi definitivno ne želimo da naš kontinent postane bojište ili mjesto na kome se druge supersile sukobljavaju. To pripada dalekoj istoriji“, kazala je Mogherini u Rumuniji.

Njemački ministar inostranih poslova Hajko Mas je rekao se pitanje razoružanja i njegove kontrole vrati u fokus međunarodne zajednice. “Bez sporazuma INF biće slabija bezbjednost, ali treba da imamo u vidu da pomenuti ugovor krši ruska strana”.

Pentagon je proslijedio informacije svojim saveznicima u NATO da je novi ruski raketni sistem 9M729 u suprotnosti sa sporazumom iz 1987. SAD smatraje da pomenuto oružje omogućava Rusiji da izvrši nuklearni napad na Evropu gotovo bez upozorenja.

S druge strane, u Moskvi insistiraju da je domet njenog novog oružja manji od 500 kilometara.

Predsjednik SAD Donald Trump je upozorio u oktobru da će njegova zemlja napustiti Sporazum zbog poteza Rusije. On je tada najavio da ako Moskva ne promijeni stav, SAD će započeti 2. februara šestomjesečni proces napuštanja ovog nuklearnog pakta.

XS
SM
MD
LG