Linkovi

Vlada Španije pomilovala devet katalonskih lidera


Pro-independence demonstrators gather during a protest against Spain's prime minister Pedro Sanchez outside the Gran Teatre del Liceu in Barcelona, Spain, Monday, June 21, 2021. Sanchez's said Monday that the Spanish Cabinet will approve pardons for…
Pro-independence demonstrators gather during a protest against Spain's prime minister Pedro Sanchez outside the Gran Teatre del Liceu in Barcelona, Spain, Monday, June 21, 2021. Sanchez's said Monday that the Spanish Cabinet will approve pardons for…

Vlada Španije je pomilovala devet katalonskih separatista koji su osuđeni zbog neuspjelog pokušaja otcjepljenja Katalonije 2017. godine.

Čelnici su zatvoreni nakon što su 2019. proglašeni krivima za pobunu.

Pomilovanja su izazvala kontroverzu u Španiji i desetine hiljada osoba protestovalo je ovog mjeseca protiv odluke.

Vlada tvrdi da će taj potez pomoći u smirivanju napetosti oko Katalonije.

Nastojanje poluautonomne regije Španije da se otcijepi prije skoro četiri godine uvelo je Španiju u najveću političku krizu u posljednjih 40 godina.

"Ovim činom želimo otvoriti novu eru dijaloga i pomirenja i jednom zauvijek okončati podjele i sukobljavanje", rekao je premijer Pedro Sanchez u televizijskom obraćanju u utorak, prenosi BBC.

Oslobađanje zatvorenika može potrajati i do nekoliko dana, jer pomilovanja prvo mora potpisati kralj i objaviti ih u službenom glasniku zemlje.

Odlukom se ne ukida zabrana obavljanja javnih funkcija zatvorenicima i uslovljena je time da u određenom vremenskom roku ne počine nijedan drugi zločin, objasnio je Sanchez.

Kazao je da vlada ne traži od pomilovanih da napuste svoje političke ideje, podvlačeći da su osuđeni zbog svojih postupaka, a ne uvjerenja.

Jedan od devetorice koji su bili u zatvoru, bivši katalonski ministar vanjskih poslova Raul Romeva, ostao je pri svojim stavovima.

Pomilovanjem ovih devet osoba oni neće sakriti represiju koju nastavljaju vršiti nad stotinama separatista," napisao je u tvitu. "Nećemo odustati od borbe: amnestija i samoopredeljenje!"

Brojne opozicione stranke izjavile su da se namjeravaju žaliti na pomilovanje. Liderka desnog centra regije Madrid, Isabel Daaz Ayuso, rekla je da je vladina odluka poniženje za Španiju: "daleko od donošenja harmonije, ona jača separatizam i društvene podjele".

Ko je sve pomilovan?

Pomilovan je Oriol Junqueras, bivši potpredsjednik Katalonije, koji je bio najviši funkcioner nakon što je Carles Puigdemont pobjegao iz zemlje. Osuđen je na 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih sredstava tokom referenduma.

Takođe, tri bivša zvaničnika katalonske vlade - ministrica rada Dolors Bassa, glasnogovornik Jordi Turull i ministar vanjskih poslova Raül Romeva - a koji su dobili po 12 godina zatvora.

Bivša predsjednica katalonskog parlamenta Carme Forcadell osuđena je na 11,5 godina, dok su bivši katalonski ministri Joaquim Forn i Josep Rull dobili po 10,5 godina.

Katalonski aktivisti Jordi Sànchez i Jordi Cuixart osuđeni su na devet godina. Još tri osobe su proglašene krivima za neposluh i kažnjeni su novčano, ali nisu dobili zatvorske kazne.

Pomilovanje ne uključuje Carlesa Puigdemonta i nekoliko drugih visokih zvaničnika koji su bili uključeni u pokušaj otcjepljenja budući da su pobjegli u Belgiju, Škotsku i Švicarsku, gdje su izbjegli španske zahtjeve za izručenjem, navodi AP.

Vlada Španije insistira na tome da se moraju vratiti kako bi se suočili sa pravdom.

Puigdemont i dvojica bivših članova katalonske vlade osvojili su mjesta u Evropskom parlamentu 2019. Imunitet im je ukinut 9. marta, što je omogućilo Španiji da ponovo traži njihovo izručenje. No, evropski sud privremeno je obnovio njihovo pravno pokriće dok razmatra njihovu žalbu.

AP stoga piše da je Puigdemontova budućnost neizvjesna.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG