Linkovi

Ni nakon izbora Španija nije bliža rješenju unutrašnje krize sa Katalonijom


Jučer održani izbori u Kataloniji nisu uspjeli da daju jasniju sliku budućnosti te španske regije. Iako je najviše glasova dobila partija koja se zalaže za autonomiju Katalonije unutar Španije, parlamentarna većina i veća šansa za formiranje vlade je u rukama partija koje zagovaraju nezavisnost.

Na izborima u Kataloniji pobijedili su zagovornici nezavisnosti ili
pristalice ostanka u Španiji, zavisno iz kojeg ugla se gleda.

Najveći broj mjesta u katalonskom parlamentu osvojila je partija Gradjani, kojima je glas dalo nešto više od četvrtine Katalonaca, a koja se zalaže za autonomiju pokrajine unutar španske države.

Medjutim, tri partije koja zagovaraju nezavisnost, uključujući i partiju Zajedno za Kataloniju, bivšeg katalonskog predsjednika Pudžemona, prešle su prag parlametarne većine od 68 parlamentanih mjesta i imaju zrele šanse da formiraju vladu.

Iz ugla Madrida, nesumnjiv pobjednik je umjerena opcija sa kojom vlada najavljuje razgovore o formiranju regionalne vlasti. Medjutim, iz ugla bivšeg katalonskog predsjednika, nametnuti izbori su pokazali da je većina stanovnika te bogate regije za nezavisnost i da je došlo vrijeme da konačno Madrid prihvati realnost i sa njima pregovara.

"Predsjednik španske vlade ima sada izvanrednu priliku da stane iza rješenja, umjesto da stvara nove probleme." izjavio je bivši presjednik Carles Puigdemont

On poziva španskog premijera na razgovore u Brisel ili neki drugi evropski grad, ali ne i Madrid iz ,kako kaže, sigurnosnih uslova.

Pudžemon je još uvijek u samonametnutom azilu u Briselu, a za njim je Madrid nakon ilegalno održanog referenduma raspisao potjernicu... Španski premijer odvraća da će sa budućim šefom katalonske vlasti razgovarati kada on (ili ona) zauzme svoje mjesto u Kataloniji.

Iako se već dugo iz Katalonije čuju pozivi da se u rješavanje krize uključi i EU, iz Brisela odgovaraju da se ne žele miješati u unutrašnje stvari svojih članica, jasno se opredjeljujući za stav vlade u Madridu i braneći španski ustav.

Carlos MOEDAS, evropski komesar: "Kao Portugalac, dolazeći iz zemlje koja sa Španijom ima najstariju granicu u Evropi, još iz 12. vijeka, mislim da svi mi moramo da poštujemo države takve kakve su, moramo da poštujemo i njihove ustave a to je važno i za Evropu jer nije u pitanju samo Španija već i i Evropa ...razumijem da su zbivanja veoma izazovna za sve strane, ali mi, kao EU moramo da stanemo u odbranu ustavnog poretka Španije..."

Medjutim, ono što je i Briselu jasno je da Katalonija danas nije bliža rješenju krize nego što je bila prije provedenih izbora koje je Madrid nametnuo sa željom da iz vlasti potpuno isključi zagovornike nezavisnosti.

Katalonija ostaje podijeljena po pitanju kako dalje i, kako navodi barcelonski El Periódico, izbori su pokazali da je Katalonija čvrsto podijeljena u dva bloka i teško da ima ikakvog prostora za dogovor izmedju njih.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG