Linkovi

Katalonskim liderima kazna zatvora zbog pobune


Pro independence demonstrators shout slogans during a protest in Catalonia square in Barcelona, Spain, Tuesday, Feb. 12, 2019.
Pro independence demonstrators shout slogans during a protest in Catalonia square in Barcelona, Spain, Tuesday, Feb. 12, 2019.

Vrhovni sud Španije osudio je devet katalonskih separatističkih lidera na kazne zatvora između devet i 13 godina zbog njihove uloge u proglašavanju nezavisnosti Katalonije na zabranjenom referendumu 2017. godine.

Trojica optuženih proglašeni su krivima za neposluh i neće izdržavati zatvorsku kaznu.

Dvanaest političara i aktivista demantovalo je optužbe.

Separatisti u Kataloniji planirali su masovnu građansku pobunu uoči presude.

Zatvorske kazne bivšim katalonskim liderima zbog pokušaja otcjepljenja Katalonije su zločin, izjavio je bivši predsjednik katalonskog parlamenta Karles Pućdemon (Carles Puigdemont).

On je na Twitteru napisao da je "vrijeme da se reaguje".

"Vrijeme je da se reaguje, zbog budućnosti naših sinova i kćeri. Za demokratiju. Za Evropu. Za Kataloniju", poručio je Pućdemon.

Pućdemon je bio lider španske autonomne pokrajine u vrijeme organizovanja referenduma u Kataloniji, ali nije učestvovao u suđenju, jer je prebjegao u Belgiju, gdje sada živi u dobrovoljnom egzilu.

U Kataloniji je 1. oktobra 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralne vlasti u Madridu, a potom je 27. oktobra proglašena nezavisnost zbog čega je vlada premijera Španije Marijana Rahoja suspendovala autonomiju tog regiona, smijenila njegovu vladu i raspustila parlament.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG