Linkovi

EU najavila sankcije kompanijama iz Bjelorusije


Josep Borell
Josep Borell

Ministri spoljnih poslova Evropske unije saglasili su se 19. novembra da nastave sa novom rundom sankcija Bjelorusiji, uključujući i bjeloruske kompanije, kao odgovor na državnu represiju protiv prodemokratskih demonstranata, rekao je visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu i bezbjednosnu politiku Josep Borrell, a prenosi agencija Reuters.

EU je već uvela zabranu putovanja i zamrzavanje imovine za oko 40 bjeloruskih zvaničnika zbog nasilja nad demonstrantima koji u Bjelorusiji protestuju od predsjedničkih izbora 9. avgusta na kojima Aleksandar Lukašenko tvrdi da je pobijedio, a međunarodna zajednica smatra da su bili neregularni.

Očekuje se da će nove sankcije biti usmjerene na više visoke zvaničnike, kao i na subjekte koji finansiraju Lukašenka i njegovu vladu, rekao je Borrell na konferenciji za novinare.

"Jednog dana ćemo iscrpiti broj ljudi koji bi mogli biti sankcionisani. Sada moramo da pređemo na osjetljivija pitanja, što je sankcionisanje firmi, što će uticati na razvoj normalne ekonomske aktivnosti", rekao je Borrell.

On je naveo da je na vladama EU da predlože kompanije koje će biti na meti sankcija i nije naveo ni jedan primjer.

EU, kao najveći finansijski donator Bjelorusije, sankcionisala je 40 bjeloruskih zvaničnika 2. oktobra.

Bjelorusija i Rusija su istog dana najavile kontrasankcije kao odgovor na mjere EU. Kremlj je ocijenio da su sankcije EU "dokaz slabosti, a ne snage" Evropljana.

Njemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas rekao je 19. novembra prije sastanka EU da je neophodno više mjera jer "bjeloruske vlasti očigledno nisu spremne da započnu dijalog sa opozicijom".

Policija u Minsku upotrijebila je 15. novembra suzavac, gumene metke i šok bombe da rastjera desetine hiljada demonstranata tokom četrnaestog uzastopnog vikenda protesta zbog spornih izbora u Bjelorusiji.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG