Linkovi

Suzavac i šok bombe na protestima u Bjelorusiji


Pripadnici snaga reda odvode demonstranata za vrijeme protesta na kojima su odbačeni rezultati predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, 15. novembra 2020.
Pripadnici snaga reda odvode demonstranata za vrijeme protesta na kojima su odbačeni rezultati predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, 15. novembra 2020.

Bjeloruska policija uhapsila je na desetine demonstranata koji su tražili ostavku Aleksandra Lukašenka i nove predsjedničke izbore poslije osporenih izbora u avgustu. 

Pripadnici snaga bezbjednosti upotrijebili su suzavac i šok bombe da rastjeraju hiljade demonstranata okupljenih u Minsku u nedjelju.

Grupa za ljudska prava Vjasna (Proljeće) saopštila je da je najmanje 179 demonstranata privedeno u Minsku i drugim gradovima, među kojima su Homel, Hrodna i Mogilev.

ARHIVA: Vođa bjeloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja u Berlinu, 5. oktobra 2020.
ARHIVA: Vođa bjeloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja u Berlinu, 5. oktobra 2020.

Demonstranti u Minsku nosili su zabranjene bijelo-crveno-bijele zastave koje su postale simbol političke opozicije u Bjelorusiji i skandirali parole: "Lukašenko! Sud!" i "Živjela Belorusija."

Internet veze su bile u prekidu a nekoliko metro stanica u centru Minska je zatvoreno.

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja, koja tvrdi da su izbori bili namješteni u korist Lukašenka i smatra sebe legitimnom pobjednicom, izjavila je da je gušenje demonstracija 15. novembra "suzavcem i granatama, uz vatreno oružje" bilo užasavajuće, i pozvala na međunarodnu podršku demonstrantima.

"Pozivamo saveznike da stanu uz narod Bjelorusije i ljudska prava. Potrebni su nam humanitarni koridor za povrijeđene, podrška medijima i međunarodna istraga zločina", napisala je na Twitteru.

Tihanovskaja je napustila Bjelorusiju i trenutno živi u Litvaniji zbog prijetnji koje su upućivane njoj i njenoj porodici.

Lukašenko, koji vlada Bjelorusijom već 26 godina, suočen je sa skoro svakodnevnim protestima na kojima se traži njegova ostavka, od predsjedničkih izbora 9. avgusta za koje opozicija tvrdi da su bili namješteni a Zapad odbija da prihvati njihove rezultate.

Rusija je, za to vrijeme, podržala Lukašenka. Predsjednik je 13. novembra obećao da neće predati vlast i kritikovao svoje političke protivnike i demonstrante. Rekao je da njegova zemlja treba da se integriše sa Rusijom i organizacijama koje predvodi Moskva da bi se izbjegla "revolucija boja" - termin koji se često koristi da se opišu prozapadna politička previranja.

EU je još jednom osudila nasilno gušenje protesta i zaprijetila novim sankcijama Minsku poslije smrti 31-godišnjeg muškarca 12. novembra, za koga se vjeruje da su ga do smrti pretukli maskirani pripadnici snaga bezbjednosti.

Nekoliko demonstranata je ubijeno a hiljade ljudi su uhapšene od kada su vlasti proglasile Lukašenka pobjednikom izbora. Postoje i kredibilni izvještaji o mučenju zatvorenika za vreijme sve jačeg gušenja protesta.

Veći dio vodećih opozicionara zemlje je uhapšen ili primoran da napusti zemlju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG