Linkovi

EU: Moguće nove sankcije protiv "nemilosrdne" Rusije


European High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy, Josep Borrell attends a debate folllowing his visit to Russia, during a plenary session of the European Parliament in Brussels, Belgium, Feb. 9, 2021.
European High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy, Josep Borrell attends a debate folllowing his visit to Russia, during a plenary session of the European Parliament in Brussels, Belgium, Feb. 9, 2021.

Visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell upozorio je u utorak Moskvu da bi mogla da se suoči sa novim sankcijama zbog pritvaranja opozicionog lidera Alekseja Navalnog, a vladu predsjednika Vladimira Putina nazvao je nemilosrdnom, autoritarnom i uplašenom od demokratije.

U govoru, u kojem je iznio najžešću kritiku Kremlja od ruske aneksije Krima 2014. godine, Borrell je rekao da je posjeta Moskvi prošlog petka učvrstila njegov stav da Rusija želi da se odvoji od Evrope i podijeli Zapad.

"Ruska vlada ide zabrinjavajućim autoritarnim smjerom. Izgleda da gotovo nema prostora za razvoj demokratskih alternativa... oni su nemilosrdni u gušenju takvih pokušaja", poručio je Borrell u obraćanju Evropskom parlamentu i naglasio da vjeruje da Kremlj vidi demokratiju "kao egzistencijalnu prijetnju".

Visoki evropski zvaničnik je tokom posjete ruskoj prijestolnici tražio da se Navalni oslobodi i neuspješno pokušavao da ga posjeti u zatvoru.

Borrellovo obraćanje nagovještava zaštravanje stava EU prema Rusiji, nakon višegodišnjih pokušaja da se odnosi poboljšaju uprkos zapadnim sankcijama uvedenim 2014. godine, ocjenjuje agencija Reuters.

"Rusija pokušava da nas podijeli", istakao je Borrell.

Navalni je uhapšen u januaru po povratku iz Njemačke gdje se oporavljao od trovanja nervnim agensom novičokom u avgustu prošle godine.

Ruski opozicionar je za napad okrivio Putina, ali je Kremlj odbacio optužbe. Hapšenje i zatvaranje Navalnog podstaklo je masovne proteste u Rusiji.

Tokom Borrellovih razgovora sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom, Moskva je protjerala troje diplomata iz Nemačke, Poljske i Švedske, na što je odgovoreno recipročnim mjerama.

Borrell je rekao da je o protjerivanju diplomata EU iz Rusije saznao preko društvenih mreža tokom posjete, koja je obuhvatala i konferenciju za novinare na kojoj je Lavrov kritikovao Brisel kao "nepouzdanog partnera".

Mnogi članovi Evropskog parlamenta ocijenili su da je Kremlj želio da ponizi Borrella tokom njegove posjete Moskvi, da bi Zapadu poslao poruku da se ne miješa u unutrašnja pitanja Rusije. Najmanje 81 poslanik zatražio je ostavku visokog predstavnika.

Borrell je rekao da su ciljane sankcije opcija za Rusiju, ali da će o tome na kraju odllučiti članice EU.

"Da, to obuhvata sankcije", rekao je evropski diplomata, komentarišući naredne poteze EU.

Zapadne diplomate saopštile su u srijedu da su saveznici Navalnog zatražili uvođenje sankcija istaknutim ruskim biznismenima i političkim ličnostima, sudijama i šefovima bezbjednosnih agencija.

Poziv na uvođenje sankcija, koji su Vladimir Ašurkov i Leonid Volkov uputili tokom razgovora sa zapadnim diplomatskim izaslanicima, Moskva je u utorak nazvala izdajom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG